Το θέμα που συζητήθηκε περισσότερο απ’ όλα χθες στις Βρυξέλλες, δεν ήταν βεβαίως άλλο από την παρθενική εμφάνιση σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ του νέου προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Από την άλλη, το θέμα που ουδόλως συζητήθηκε ήταν το ενδεχόμενο να είναι η Σύνοδος αυτή η τελευταία της Ανγκελα Μέρκελ. Θεωρητικώς, κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται αφού η επόμενη Σύνοδος των αρχηγών και κυβερνήσεων θα γίνει μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία. Δημοσκοπικώς, ωστόσο, το ενδεχόμενο να μην επανεκλεγεί η Ανγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία της Γερμανίας δεν φαίνεται στην παρούσα φάση πιθανό, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Μάρτιν Σουλτς να την υπερκεράσει.
Ολα λοιπόν δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια ο γαλλογερμανικός άξονας θα λειτουργεί με Μακρόν και Μέρκελ. Εξέλιξη που ακόμα και αν δεν ενθουσιάζει τους πάντες, είναι σίγουρα καλύτερη από την κατάσταση ακινησίας στην οποία είχε περιπέσει την πενταετία που στο τιμόνι της Γαλλίας ήταν ο Φρανσουά Ολάντ.
Οι πρώτες ενδείξεις λειτουργίας του γαλλογερμανικού άξονα δόθηκαν χθες με αφορμή τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη, τις οποίες Βερολίνο και Παρίσι δεν βλέπουν πάντα με καλό μάτι.
«Είμαι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, αλλά δεν είμαι υπέρ της αφέλειας. Η ΕΕ είναι το μόνο μέρος που δεν προστατεύεται από το ντάμπινγκ» είπε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν και επισήμανε ότι δεν υποστηρίζει «τον προστατευτισμό αλλά μια δίκαιη προστασία». «Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε στους υπαλλήλους, στις επιχειρήσεις μας ότι πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικοί όταν δέχονται επίθεση χωρίς σεβασμό;» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος σαφώς στις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη, για τις οποίες θα ήθελε να υπάρχει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός που θα τις εγκρίνει. Κάτι που ωστόσο ενόχλησε πολλούς, με πρώτες την Ελλάδα και την Πορτογαλία όπου η κινεζική παρουσία είναι ως γνωστόν σημαντική. Ετσι το θέμα παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες.
Ως προς το μείζον θέμα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας, δηλαδή τις συζητήσεις ενόψει της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, οι επίσημες διαβουλεύσεις άρχισαν χθες στις Βρυξέλλες και αφορούσαν την τύχη των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και των Βρετανών που ζουν στην Ευρώπη. «Προτεραιότητά μας είναι το μέλλον της Ευρώπης και όχι το Brexit» σημείωσε επ’ αυτού η γερμανίδα καγκελάριος.
Πάντως όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τους ιθύνοντες της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αν τίθεται θέμα ανατροπής της βρετανικής απόφασης για αποχώρηση, εκείνοι απάντησαν με τραγούδια των Beatles. «Imagine» είπε ο Τουσκ αφήνοντας ένα παράθυρο ανοιχτό για τους Βρετανούς, «Let it Be» είπε ο Γιούνκερ κλείνοντάς το.
Τέλος, και οι δύο πρόεδροι υπογράμμισαν την ανάγκη να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών στον τομέα της Αμυνας.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν oμόφωνα τις προτάσεις που κατέθεσε η Επιτροπή για τη δημιουργία Eυρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας. Οπως είπε ο Τουσκ, τους επόμενους τρεις μήνες τα κράτη-μέλη θα συμφωνήσουν σε κοινό κατάλογο για τις δεσμεύσεις που μπορούν να αναλάβουν καθώς και την ανάληψη συγκεκριμένων προγραμμάτων. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι τα σχέδια της ΕΕ για την Αμυνα είναι φιλόδοξα και κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια.