Η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε αλλά η τρίτη, του φθινοπώρου δεν είναι μακριά και όπως όλα δείχνουν εγκυμονούνται δυσάρεστες εκπλήξεις. Μπορεί η πολιτική αντιπαράθεση για τα βαριά μέτρα 5,5 δισ. ευρώ της νέας συμφωνίας να κορυφώνεται με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή στις 3 Ιουλίου, αλλά και οι επόμενοι μήνες δεν προδιαγράφονται ευοίωνοι για την κυβέρνηση. Η απειλή να ζητήσουν οι δανειστές επιπλέον επώδυνα μέτρα είναι ορατή και κανείς στο οικονομικό επιτελείο δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό.
Τον εφιάλτη αυτόν που ξορκίζουν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, φρόντισε να τροφοδοτήσει με δηλώσεις του ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί χθες, δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 6,9 δισ. ευρώ στις αρχές Ιουλίου. Αναφερόμενος στην τρίτη αξιολόγηση, με δηλώσεις του στο «Πρώτο θέμα», είπε ότι «υπάρχουν πολύ λίγα σε επίπεδο νέων πολιτικών που απαιτούν ευρεία νομοθέτηση. Λίγα επίσης είναι αυτά που απαιτούνται με όρους δημοσιονομικών μέτρων».
Με τις δηλώσεις αυτές ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος άνοιξε ουσιαστικά από τώρα την ατζέντα της τρίτης αξιολόγησης και έβαλε στο τραπέζι θέμα λήψης νέων μέτρων, τα οποία μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις, τις περικοπές στα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας, τις παρεμβάσεις που προγραμματίζονται στις δαπάνες του συστήματος υγείας και την υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί για το Ασφαλιστικό (ΕΦΚΑ) θα αποτελέσουν τα καυτά ζητήματα της τρίτης αξιολόγησης.
ΤΑ 113 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ. Κάπως έτσι το φθινόπωρο προδιαγράφεται βαρύ, με το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη και με 113 προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμοστούν σε σφικτά χρονοδιαγράμματα, όπως αυτά περιγράφονται στην έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ενώ η κυβέρνηση η οποία έχει υποστεί βαριά ήττα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, αναζητά το νέο αφήγημα με το οποίο θα συνοδέψει τις δύσκολες αποφάσεις που έρχονται στην τρίτη αξιολόγηση. Στο οικονομικό επιτελείο, όπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», εξετάζουν ήδη εισηγήσεις του οίκου Rothschild –συμβούλου της κυβέρνησης για τα θέματα του δημοσίου χρέους –για την ανανέωση του τριετούς ομολόγου ύψους 1,5 δισ. ευρώ που είχε εκδοθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά τον Ιούλιο του 2014.
Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, θεωρείται όμως κίνηση με μικρό βαθμό δυσκολίας πάνω στην οποία μπορεί να οικοδομηθεί το νέο αφήγημα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που θα είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές. Στην ίδια γραμμή και ενόψει της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή επιχειρείται, άλλωστε, η κυβερνητική αξιοποίηση της αναβάθμισης, κατά μία μόνο βαθμίδα στο Caa2 από Caa3, της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Μοοdys. Αξιολόγηση που εξακολουθεί, πάντως, να είναι χαμηλότερη από αυτή των άλλων δύο διεθνών οίκων Fitch και S&P και που αφορά σε κάθε περίπτωση τη λήψη των μέτρων των 5,5 δισ. ευρώ που επέτρεψε την εκταμίευση της δόσης.
ΤΟ ΒΑΡΥ ΦΟΡΤΙΟ. Στα 113 προαπαιτούμενα που πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, όπως προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων στις επιχειρήσεις, ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων για να προκύψουν οι νέες περικοπές, η μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας με μειώσεις στα οικογενειακά επιδόματα και σε επιδόματα αναπηρίας, η έκδοση υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές, η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αλλά και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.