«Καύσωνας, ξηρασία και πυρκαγιές: η τέλεια (ξηρή) καταιγίδα», συνόψιζε χθες την κατάσταση στην Ισπανία η «El Pais» την ώρα που 550 πυροσβέστες έδιναν μάχη με την αρωγή περισσοτέρων από 20 εναέριων μέσων για να ελέγξουν την πυρκαγιά που απειλούσε το Εθνικό Πάρκο Ντονιάνα της Ισπανίας, έναν φυσικό θησαυρό που έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και να απεγκλωβίσουν κάπου 50.000 ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί λόγω της αναγκαστικής διακοπής της κυκλοφορίας σε έναν αυτοκινητόδρομο, στο Ματαλασκάνιας, παραθαλάσσιο θέρετρο στις παρυφές του πάρκου. Περισσότεροι από 1.850 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί προληπτικά από κάμπινγκ και ξενοδοχεία, με τις μνήμες της φονικής πυρκαγιάς στην Πορτογαλία που στοίχισε 64 ζωές, ακόμα νωπές.
Η πυρκαγιά ξέσπασε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή σε μια περιοχή με πεύκα και καλλιέργειες του Μογκέρ, στην Ανδαλουσία, με τον δυνατό αέρα να ενισχύει τις φλόγες. Με το ξημέρωμα, ο αέρας κόπασε λίγο και οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης έπιασαν δουλειά, λίγες ώρες αργότερα ωστόσο δυνάμωσε ξανά και η πυρκαγιά πέρασε εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Ντονιάνα, ενός υγροβιότοπου, που σύμφωνα με τη WWF φιλοξενεί πάνω από 4.000 είδη ζώων και φυτών, προσφέρει καταφύγιο στον ιβηρικό λύγκα, ένα από τα σπανιότερα αιλουροειδή του κόσμου, και προσωρινό καταφύγιο σε 6 εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά ετησίως –παρότι έχει χάσει το 80% των φυσικών βάλτων του από τις αρχές του 20ούαιώνα λόγω πολυετούς κακοδιαχείρισης και υπερεκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων του.
Σύμφωνα με την «El Pais», «η πυρκαγιά μοιάζει να μην οφείλεται σε φυσικά αίτια». Το 95% των δασικών πυρκαγιών, άλλωστε, οφείλεται στον άνθρωπο, είτε στην απροσεξία είτε στη σκοπιμότητά του. Και είναι πολλές οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην Ισπανία από τις αρχές του έτους, πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας. Συνολικά 382.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων κάηκαν μέσα στους πρώτους πέντε μήνες του 2017, αριθμός ρεκόρ για την τελευταία δεκαπενταετία. Η χώρα έζησε την πιο ζεστή της άνοιξη από το 1965. Και το καλοκαίρι μπήκε με τα χαμηλότερα αποθέματα νερού από το 1995. «Ακόμα είναι νωρίς για να αποδοθεί στην υπερθέρμανση του πλανήτη αυτό που ζει η Ισπανία στην αρχή του φετινού καλοκαιριού. Αλλά οι ειδικοί επιβεβαιώνουν τη σχέση ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και την αυξημένη συχνότητα ακραίων φαινομένων», σημείωνε η εφημερίδα.
«Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι ξεκάθαρα: η αύξηση των κυμάτων καύσωνα και του κινδύνου πυρκαγιάς συνδέεται με τις αλλαγές που προκαλούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», διαβεβαιώνει από την πλευρά του στη «Monde» ο Ρομπέρ Βοτάρ, γάλλος ειδικός στο κλίμα της Ευρώπης, ερευνητής στο Εργαστήριο Επιστημών του Κλίματος και του Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον Βοτάρ, οι (ζοφερές) κλιματικές αλλαγές που έρχονται θα πλήξουν περισσότερο τον Νότο παρά τον Βορρά της Ευρώπης, που θα συνεχίσει να έχει βροχές: «Ο Νότος θα έχει πιο ζεστά καλοκαίρια και ο Βορράς λιγότερο ψυχρούς χειμώνες», επισημαίνει. Το φετινό καλοκαίρι πάντως μπαίνει με καύσωνες από τη Μαδρίτη μέχρι το Λονδίνο και από το Παρίσι μέχρι (σύντομα) την Αθήνα.
Σοκάρουν οι προβλέψεις
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι πιθανότητες κυμάτων ακραίου καύσωνα έχουν πολλαπλασιαστεί επί 10 σε σύγκριση με τα μέσα του 20ού αιώνα. Και σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Χαβάης, το 2100 ο πολλαπλασιασμός των κυμάτων αυτών θα έχει γίνει απειλητικός για τη ζωή ενός στους δύο κατοίκους του πλανήτη. Το ποσοστό αυτό μπορεί μάλιστα να φτάσει το 70% αν δεν επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου.