Οξύνεται η σύγκρουση του Κατάρ με κάποιες από τις αραβικές χώρες. Τέσσερις από αυτές –Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα –απέστειλαν κατάλογο με 13 αιτήματά τους προς το Κουβέιτ, δίνοντας διορία δέκα ημερών για την αποδοχή τους. Μεταξύ των απαιτήσεων είναι να σταματήσει η λειτουργία του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, να περιορισθούν οι δεσμοί της Ντόχα με την Τεχεράνη, να κλείσει μια τουρκική στρατιωτική βάση που υπάρχει στο Κατάρ και να καταβληθούν αποζημιώσεις.
Η κυβέρνηση του Κατάρ έκανε λόγο για μια λίστα που δεν είναι «ούτε λογική ούτε εφαρμόσιμη», ενώ ακόμα και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον δήλωσε πως κάποια από τα αιτήματα που έθεσαν οι τέσσερις χώρες, προκειμένου να άρουν τις σοβαρές κυρώσεις που έχουν επιβάλει στην Ντόχα, «είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτά». Πρόσθεσε ότι ελπίζει πως θα αποτελέσουν «τη βάση για έναν διάλογο που θα οδηγήσει στη λύση» της διπλωματικής κρίσης.
Οι τέσσερις χώρες και κυρίως η Σαουδική Αραβία, με την αποστολή αυτής της λίστας απαιτήσεων, έχουν στόχο να διαλύσουν τη μεσολαβητική εξωτερική πολιτική που έχει ακολουθήσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες αυτή η μικρή αλλά πολύ πλούσια χώρα –μια πολιτική που έχει εξοργίσει τους συντηρητικούς γείτονες του Κατάρ. Η επίσημη δικαιολογία των αραβικών κρατών για την επιβολή κυρώσεων είναι ότι το Κατάρ υποστηρίζει την τρομοκρατία. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ντόχα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη λίστα και ότι θα συνταχθεί επίσημη απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών, η οποία θα παραδοθεί στο Κουβέιτ, που παίζει ρόλο μεσολαβητή. «Η λίστα των αιτημάτων επιβεβαιώνει αυτά που υποστήριζε το Κατάρ από την αρχή –ότι ο παράνομος αποκλεισμός δεν έχει καμία σχέση με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Εχει στόχο να περιορίσει την εθνική κυριαρχία του Κατάρ και να αλλάξει την εξωτερική μας πολιτική» σχολίασε ο σεΐχης Σαΐφ αλ Τάνι, επικεφαλής του γραφείου επικοινωνίας της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να μπει σε διαπραγματεύσεις με τις τέσσερις χώρες εάν πριν δεν αρθούν οι οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί. Οι χώρες που έχουν επιβάλει τις κυρώσεις, εκτός από την υποστήριξη προς την τρομοκρατία, κατηγορούν το Κατάρ ότι υποδαυλίζει τις αναταραχές στην περιοχή και διατηρεί καλές σχέσεις με το Ιράν. Το Κατάρ αρνείται και θεωρεί ότι τιμωρείται επειδή είχε υποστηρίξει τις εξεγέρσεις της Αραβικής Ανοιξης εναντίον των σεΐχηδων και των στρατιωτικών.
Τα πολύ σκληρά αιτήματα δείχνουν ότι δεν υπάρχουν ελπίδες για γρήγορη επίλυση της μεγαλύτερης διπλωματικής κρίσης εδώ και χρόνια μεταξύ των σουνιτικών αραβικών κρατών του Κόλπου. «Τα αιτήματα είναι τόσο επιθετικά που είναι απίθανο να δούμε αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης» σχολιάζει ο Ολιβιέ Ζακόμπ.
Αξιωματούχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δήλωσε ότι εάν το Κατάρ δεν αποδεχθεί το τελεσίγραφο, «η εναλλακτική λύση δεν θα είναι η κλιμάκωση της διπλωματικής κρίσης αλλά ο διαφορετικός δρόμος που θα ακολουθήσουν οι δύο πλευρές». Επισήμως, ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων Ανουάρ Γκάργκας είπε ότι εάν το Κατάρ δεν συμμορφωθεί με την προθεσμία των δέκα ημερών που καθορίστηκε στο τελεσίγραφο, θα καταλήξει απομονωμένο, αλλά δεν κατέστησε σαφές τι παραπάνω θα μπορούσε να γίνει, αφού τα τέσσερα αραβικά έθνη έχουν ήδη διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ντόχα και τους εμπορικούς δεσμούς.