Ο Μάριο Ντράγκι δεν συνηθίζει να μασάει τα λόγια του. Στήριξε τις προσπάθειες επαρκούς και άμεσης ευκρίνειας στα μέτρα για το ελληνικό χρέος, όταν όμως το Eurogroup πέταξε το τενεκεδάκι παρακάτω, απλώς ξέκοψε κάθε συζήτηση αναφορικά με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, την οποία είχε αναγάγει η ελληνική κυβέρνηση, σε ευαγγέλιο.
Το QE δεν πρόκειται να φανεί ως πιθανή επιλογή στον ορίζοντα παρά μόνο εάν το Eurogroup αποφασίσει ξεκάθαρα μέτρα για το χρέος, όχι με επεκτάσεις λήξεων από μηδέν έως δεκαπέντε χρόνια ή εφόσον χρειαστεί, όπως είναι ορισμένες από τις χαρακτηριστικές ασάφειες της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup.
Ακόμα και τότε όμως, για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να ικανοποιούνται και άλλες προϋποθέσεις «σχετικά με τη διαχείριση κινδύνων», όπως προκύπτει από την απάντηση του Μάριο Ντράγκι στον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκο Χουντή.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αποκαλύπτει ότι επί του παρόντος οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ δεν είναι καν σε θέση να ολοκληρώσουν πλήρη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους.
«Ο βαθμός λεπτομέρειας όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος που αναφέρονται στη δήλωση της Ευρωομάδας της 15ης Ιουνίου 2017 εξακολουθεί να μην επαρκεί για την ορθή αξιολόγηση τόσο της ποσοτικής επίδρασης των μέτρων αυτών όσο και της χρονικής στιγμής κατά την οποία θα εκδηλωθεί ο αντίκτυπός τους στη δυναμική του ελληνικού δημόσιου χρέος σύμφωνα με διάφορα σενάρια» σημειώνει και προσθέτει ότι «έως ότου δοθούν επαρκείς λεπτομέρειες για τα μέτρα που αφορούν το χρέος, εξακολουθούν να υφίστανται σοβαροί προβληματισμοί σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους».
Υπενθυμίζει παράλληλα ότι το πρόγραμμα αγοράς τίτλων του δημοσίου τομέα είναι ένα μέτρο νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των κινδύνων που εγκυμονεί μια υπέρμετρα παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη και «δεν έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει στην εξέλιξη των αποδόσεων σε επιμέρους χώρες της ζώνης του ευρώ». Η διατύπωση αυτή, θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως ένα έμμεσο «καρφί» σε όσους θεωρούσαν ότι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διαβατήριο εξόδου στις αγορές, πιέζοντας χαμηλότερα τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Αν μεσολαβούσε η ένταξη στο QE, πράγματι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υπήρχε άμεση αντανάκλαση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Ο Ντράγκι όμως ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι αυτός ο σκοπός του προγράμματος αγοράς κρατικών τίτλων.
Τέλος, απαντώντας στον Νίκο Χουντή αναφορικά με το επιτόκιο δανεισμού που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές χωρίς να χειροτερεύσουν οι προοπτικές για το χρέος της, ο επικεφαλής της ΕΚΤ δείχνει προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και η μείωση των κόκκινων τραπεζικών δανείων.