Τούς Δήμους που δεν έχουν υποβάλλει ακόμη τις οικιστικές πυκνώσεις σχολίασε τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη διημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος «Πιλοτική Λειτουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών – ΕπαΔαΠ».
Η διημερίδα διοργανώνεται από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπισης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος.
«Αυτοί οι Δήμοι αμφισβητούν ευθέως τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των πολιτών. Μετά τις 27 Ιουλίου, θα είναι πολύ αργά για διορθώσεις. Πολίτες και Τύπος θα πρέπει να ασκήσουν από κοινού πίεση στους Δήμους», τόνισε χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής υπουργός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Δήμοι της Χαλκιδικής αλλά και του νομού Θεσσαλονίκης έχουν μεγάλες καθυστερήσεις, «Τα μεγαλύτερα προβλήματα συνεργασίας και προστασίας περιοχών κατοικίας και οικιστικών πυκνώσεων έχουν οι Δήμοι Κασσάνδρας, Σιθωνίας, Νέας Προποντίδας και στο νομό Θεσσαλονίκης, οι Δήμοι Ωραιοκάστρου και Δέλτα», συμπλήρωσε.
Για τον Σωκράτη Φαμελλο « η συσσώρευση καύσιμης ύλης εξαιτίας της ελλιπούς ή μη διαχείρισης των ελληνικών δασών ή της εγκατάλειψης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, η επίδραση της Κλιματικης αλλαγής – η οποία έχει αυξήσει τη θερμοκρασία με αποτέλεσμα τη μείωση της υγρασίας στη βλάστηση- αλλά και οι σημαντικοί ανθρωπογενείς κίνδυνοι, όπως είναι η καύση καλαμιών ή θάμνων για τη δημιουργία « καλύτερου» βοσκότοπου, το άναμμα φωτιάς σε χώρους αναψυχής και οι σκουπιδότοποι», αποτελούντις βασικότερες αιτίες για τις δασικές πυρκαγιές.