Το 2007 η μεγάλη πυρκαγιά εκτός από τα χιλιάδες στρέμματα δασικής γης κατέστρεψε ολοσχερώς και το φυτώριο της Αγίας Τριάδος. Η Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής λίγους μήνες μετά το ανακατασκεύασε. «Συλλέξαμε σπόρους για να μην έχουμε εισαγωγή από άλλες περιοχές γιατί αυτά τα δάση είναι απομονωμένα συγκριτικά με άλλα δάση και έχουν δημιουργήσει ένα δικό τους γενότυπο» λέει ο κ. Σάσσαλος.

Μετά την ανακατασκευή το φυτώριο έχει έκταση 7.000 στρεμμάτων και χωρητικότητα 300.000 φυτοσάκων. «Παράγουμε μόνο κεφαλληνιακή ελάτη, η οποία είναι καθαρά ενδημικό είδος της Ελλάδας. Είναι η ελάτη που κάηκε στην Πάρνηθα κι άρα σαν εθνικός δρυμός θέλουμε να διατηρήσουμε το είδος που υπήρχε», εξηγεί ο δασοπόνος και υπεύθυνος του φυτωρίου Βασίλης Φίλος.

Αυτή τη στιγμή στο «μαιευτήριο» – όπως το αποκαλούν οι φορείς – έχει 180.000 φυτά και όλα προορίζονται για τις αναδασώσεις της Πάρνηθας. «Ενα έλατο για να είναι έτοιμο να βγει στο πεδίο, στις αναδασώσεις, θα πρέπει να μείνει τουλάχιστον τρία χρόνια στο φυτώριο. Τον Οκτώβριο μαζεύουμε τον σπόρο. Σκαρφαλώνουμε στην κορυφή της ελάτης, όπου έχει τα κουκουνάρια, τα οποία αφού τα συλλέξουμε τα στέλνουμε στο εκκοκκιστήριο του κράτους. Εκεί θα αφαιρεθεί ο σπόρος από το κουκουνάρι, θα τον ψύξουν και κατά τον Μάρτιο – Απρίλιο θα τον πάρουμε, θα τον «ξυπνήσουμε» και θα τον φυτέψουμε στον σάκο», συνεχίζει ο Β. Φίλος.

Αυξήθηκαν τα ελάφια. Ενα από τα θετικά μετά την καταστροφική φωτιά του 2007 είναι η αύξηση των κόκκινων ελαφιών. «Υπενθυμίζεται πως οι απώλειες που είχαμε σε ελάφια από τη φωτιά ήταν περίπου 30 ζώα. Πλέον επειδή υπάρχει περισσότερο χορτάρι, καταγράψαμε μεγάλη αύξηση. Εκτιμάμε πως ο αριθμός των ελαφιών ξεπερνά τα 1.000 ζώα, όχι μόνο στην Πάρνηθα αλλά γενικά στην Αττικοβοιωτία», σημειώνει ο δασάρχης.

Μαζί με την αύξηση των ελαφιών, επανεμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και ο λύκος. Πρόκειται για είδος που ζούσε στην Πάρνηθα πριν από 60 χρόνια. «Οταν έχεις θηλαστικά και αρπακτικά, σημαίνει ότι έχεις και καλύτερο οικοσύστημα», προσθέτει.

Η εθελοντική συμμετοχή του κόσμου ήταν, όπως εξηγούν οι φορείς, ένα από τα πολύ σημαντικά που κέρδισαν μετά τη φωτιά. «Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που έρχονται με τα παιδάκια τους φυτεύουν δέντρα, γίνονται μέλη συλλόγων. Αρα, τους έχουμε δίπλα μας», προσθέτει ο κ. Ζαρείφης.

Αλλωστε, ο ρόλος των εθελοντών στην αποκατάσταση του φυσικού οικοσυστήματος της Πάρνηθας ήταν και παραμένει κομβικής σημασίας. Είναι ενδεικτικό πως 16.101 φυτά κεφαλληνιακής ελάτης αναδασώθηκαν από χέρια εθελοντών ενώ συνολικά 13 εθελοντικές αναδασωτικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τρίτους φορείς – εταιρείες, συλλόγους, οργανισμούς.