Η έκθεση του δέρματος στον ήλιο μπορεί να διεγείρει την παραγωγή ενός μορίου, το οποίο καταπραΰνει τα συμπτώματα του δερματικού εκζέματος, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σκωτία.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουν οι ασθενείς με τις ώρες ηλιοθεραπεία, διότι ο πολύς ήλιος εξασθενεί τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του δέρματος και γενικότερα του οργανισμού, και έτσι μπορεί να έχει την ακριβώς αντίθετη δράση, οδηγώντας σε παρόξυνση του εκζέματος.

Όταν, όμως, η έκθεση είναι περιορισμένη, το δέρμα παράγει νιτρικό οξείδιο, το οποίο καταστέλλει τοπικά τη φλεγμονή που ευθύνεται για τον χαρακτηριστικό κνησμό (φαγούρα) του.

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη θεραπειών, οι οποίες θα μιμούνται τις επιδράσεις του ήλιου, εκτιμούν οι ερευνητές.

Το έκζεμα, που λέγεται και ατοπική δερματίτιδα, είναι μία χρονία, υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης νόσος του δέρματος.

Όπως γράφουν στην Επιθεώρηση Αλλεργίας & Κλινικής Ανοσολογίας (JACI) οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Εδιμβούργου, πραγματοποίησαν πειράματα σε ομάδα υγιών εθελοντών, οι οποίοι δέχθηκαν να εκτίθενται σε υπεριώδες φως (UV) μικρά τμήματα του δέρματός τους.

Οι επιστήμονες πραγματοποιούσαν στη συνέχεια βιοψίες που έδειξαν ότι απελευθερωνόταν στο δέρμα τους νιτρικό οξείδιο, το οποίο ενεργοποιούσε ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού που λέγονται ρυθμιστικά Τ-κύτταρα.

Τα κύτταρα αυτά καταστέλλουν τη φλεγμονή.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι «το νιτρικό οξείδιο έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητας και θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπευτικό στόχο για τους ασθενείς», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άνν Άστιερ.