Την προηγούμενη εβδομάδα ο Μισέλ Μπαρνιέ κι εγώ είχαμε την πρώτη μας συνάντηση με την οποία άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Κατέστησα σαφές ότι προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε τη βεβαιότητα των πολιτών κρατών-μελών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των βρετανών πολιτών που ζουν σε χώρες της ΕΕ.

Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η ΕΕ αποφάσισε πως αυτό θα είναι ένα από τα πρώτα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε Μάλιστα χθες το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε ένα λεπτομερές κείμενο πολιτικής, στο οποίο αναλύουμε την πρότασή μας.

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ, περιλαμβανομένων και 70.000 Ελλήνων, έχουν φτιάξει τη ζωή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δεσμοί μας ιδίως στην εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα ισχυροί –11.000 και πλέον Ελληνες σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και χιλιάδες συμβάλλουν τα μέγιστα ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Βρετανίας.

Οι Ελληνες και οι άλλοι πολίτες της ΕΕ έχουν συμβάλει καταλυτικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου κοινωνικού ιστού της Βρετανίας. Και έχουν δικαίωμα να βλέπουν το μέλλον τους με όσο το δυνατόν περισσότερη σιγουριά.
Γι’ αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στα βασικά σημεία της βρετανικής πρότασης για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων, που είναι τόσο πολύτιμοι για μας. Το σωστό βέβαια είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία, η οποία θα προστατεύει κατά παρόμοιο, αμοιβαίο τρόπο το ένα εκατομμύριο και πλέον των βρετανών πολιτών που ζουν στην ΕΕ. Καταλαβαίνω ότι υπήρξε μεγάλη αβεβαιότητα για κάποιους από σας αλλά και για δικούς σας ανθρώπους στη Βρετανία. Ακούστηκε η άποψη ότι εφόσον η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ, οι πολίτες της ΕΕ θα έπρεπε να αποχωρήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο ή ότι η διαδικασία για την παραμονή τους μετά την ολοκλήρωση του Brexit θα έπρεπε να είναι απαγορευτικά περίπλοκη.

Τώρα όμως θα ήθελα να πω τα πράγματα ως έχουν.
Η Βρετανία είναι μια ανοιχτή και ανεκτική κοινωνία κι έτσι θα συνεχίσει να είναι. Θέλουμε να εγγυηθούμε το καθεστώς των πολιτών της ΕΕ που ζουν ήδη στη Βρετανία και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ζουν τη ζωή τους σε γενικές γραμμές όπως τώρα. Ολοι οι πολίτες της ΕΕ θα τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης, δεν πρόκειται να υπάρξουν διακρίσεις μεταξύ πολιτών διαφορετικών κρατών-μελών. Θέλουμε να είναι εύκολο για τους Ελληνες που έχουν φτιάξει τη ζωή τους στη Βρετανία, να παραμείνουν στη Βρετανία.
Πρόθεσή μας είναι να δώσουμε το περιθώριο στους πολίτες της ΕΕ και στα μέλη των οικογενειών τους που θα είναι νόμιμα εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την καταληκτική ημερομηνία που θα οριστεί, να κάνουν αίτηση για να αποκτήσουν την ιδιότητα του μονίμως εγκατεστημένου σύμφωνα με τον βρετανικό νόμο.

Η Βρετανία θεωρεί ότι αυτή η καταληκτική ημερομηνία πρέπει να καθοριστεί στο χρονικό διάστημα μεταξύ της 29ης Μαρτίου 2017 και της ημερομηνίας της επίσημης αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.
Η παραμονή των πολιτών της ΕΕ που θα θελήσουν να συνεχίσουν να ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν θα υπόκειται σε όρους μετανάστευσης.

Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες αυτοί θα συνεχίσουν ελεύθερα να εργάζονται και να σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα έχουν πρόσβαση στο βρετανικό σύστημα υγείας. Θα μπορούν να διεκδικούν επιδόματα, συντάξεις και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στέγασης στην ίδια βάση με τους βρετανούς πολίτες.
Γιατί το κάνουμε αυτό; Επειδή αυτό είναι το σωστό.
Η πόρτα μας θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή για όλους όσοι, προερχόμενοι και από την ΕΕ και εκτός ΕΕ, έρχονται στη Βρετανία για να εργαστούν σκληρά και να συμβάλουν στην πρόοδο της χώρας.

Επίσης, θα υπάρξει «περίοδος χάριτος» από τη στιγμή που θα αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ και έως τη στιγμή που θα αποκτήσουν οι πολίτες το έγγραφο της παραμονής τους, ώστε να αποφευχθούν τυχόν νομικά κενά μεταξύ του τερματισμού του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης και της επίσημης απόκτησης της ιδιότητας του μονίμως εγκατεστημένου.

Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να παραμείνουν νόμιμα στη Βρετανία κατά το μεσοδιάστημα και ότι δεν θα προκύψουν κενά για όσους θα είναι εν αναμονή της διεκπεραίωσης της αίτησής τους για την παραμονή τους με την ιδιότητα του μονίμως εγκατεστημένου.

Επίσης, σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε ένα προαιρετικό πρόγραμμα ώστε πολίτες της ΕΕ που πληρούν τις προϋποθέσεις, να κάνουν αίτηση για τα έγγραφα της παραμονής τους πριν από την επίσημη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ –ώστε η αβεβαιότητα να περιοριστεί και η διαδικασία του Brexit να είναι όσο το δυνατόν πιο λειτουργική και ομαλή.

Πιστεύουμε ότι η πρότασή μας είναι δίκαιη και σωστά αναγνωρίζει την ανεκτίμητη συνεισφορά των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εργαζόμαστε μαζί στα νοσοκομεία, στις δημόσιες υπηρεσίες και στις επιχειρήσεις. Σπουδάζουμε και διδάσκουμε μαζί. Τα παιδιά μας πάνε μαζί στο σχολείο. Οι συγγενείς και οι φίλοι μας ταξιδεύουν από τη μια χώρα στην άλλη για διακοπές. Και στα δύσκολα, στεκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου.

Ελπίζουμε ότι η πρότασή μας θα γίνει αποδεκτή και θα υπάρξουν αντίστοιχες ρυθμίσεις για τους 45.000 Βρετανούς που ζουν στην Ελλάδα. Γιατί και εκείνοι με τις επενδύσεις τους, την κατανάλωση και τη συμμετοχή τους στη ζωή της χώρας συμβάλλουν σημαντικά στην ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό τον λόγο επιδιώκουμε μια αμοιβαία συμφωνία, που πραγματικά θα θέτει τους ανθρώπους σε προτεραιότητα.

Τους τελευταίους 12 μήνες συνομίλησα με ηγέτες από όλη την Ευρώπη. Είναι σαφές ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών και της ηρεμίας τους είναι προτεραιότητα όλων μας. Επομένως, δεν έχω αμφιβολία ότι μιλάμε για κάτι εφικτό.
Θα συνεχίσουμε να καλωσορίζουμε Ελληνες στη Βρετανία και μετά το Brexit. Θα συνεχίζουμε να αγοράζουμε τα προϊόντα σας και να πωλούμε τα δικά μας, θα συνεχίζουμε να επισκεπτόμαστε τις πόλεις και να κάνουμε διακοπές στις παραλίες της Ελλάδας.

Το Brexit δεν είναι το τέλος της σχέσης μας, κάθε άλλο. Είναι, απλώς, ένα νέο κεφάλαιο στη σχέση αυτή. Η Ιστορία της Ελλάδας, η Ιστορία της Βρετανίας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και το μέλλον μας θα είναι η νέα, στενή και ξεχωριστή εταιρική σχέση που θέλουμε να οικοδομήσουμε με την ΕΕ.

* O David Davis είναι βρετανός υπουργός για θέματα αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ