Με αμηχανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την υπόθεση Καμμένου, η οποία προκαλεί εμφανείς και εντεινόμενες αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Παράλληλα, η αντιπολίτευση κλιμακώνει την επίθεσή της βάζοντας ξεκάθαρα στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, παρά την πλήρη κάλυψη του Μαξίμου προς τον υπουργό Αμυνας, δεν έχει πάρει αυτοπροσώπως σαφή θέση.

«Ο κ. Τσίπρας γνώριζε τις ενέργειες του κ. Καμμένου;» διερωτάται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, εκτιμώντας ότι η προχθεσινή παρουσία του υπουργού Αμυνας στη Βουλή ήταν «τραγική» και δεν οδήγησε σε ουσιαστικές απαντήσεις, «επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, μέσω των δηλώσεων δύο κορυφαίων στελεχών της: «Ο κ. Τσίπρας είναι πολιτικά υπεύθυνος διότι δίνει κάλυψη στον υπουργό Αμυνας» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος (Σκάι), ενώ ο Γιάννης Μανιάτης σχολίασε: «Βαθύτατα ανήθικη και παράνομη η συνομιλία υπουργού με έναν ισοβίτη. Και η κυβέρνηση στηρίζει. Ο Τσίπρας είναι Ιανός που είναι ίδιος με τον Καμμένο και τον Πολάκη».

Σε άλλη συνέντευξή του («Παραπολιτικά») ο Λοβέρδος υποστήριξε ότι ο Πάνος Καμμένος φαίνεται να έχει διαπράξει αδικήματα που δεν καλύπτονται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και έτσι η εμπλοκή του στην υπόθεση θα πρέπει να ερευνηθεί και να κριθεί από την τακτική ποινική δικαιοσύνη. Στη βάση αυτή εκτίμησε ότι κακώς δρομολογείται η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, η οποία, όπως πρόσθεσε, θα οδηγήσει τελικά σε συγκάλυψη από την κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Υπαινιγμούς για νέα στοιχεία που θα φέρουν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον Καμμένο διατύπωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης. «Αν ανοίξουν οι τηλεφωνικές γραμμές και αποδειχθεί ότι μιλούσε με τον αξιωματικό του Λιμενικού Χριστοφορίδη, που πίεζε τον ισοβίτη Γιαννουσάκη να εμπλέξει τον Μαρινάκη, αλλά μιλούσε και με την εισαγγελέα Τζίβα που πήγε στις φυλακές Αυλώνα μέσα στη νύχτα να του πάρει κατάθεση, τότε δεν θα αγωνιά για την υπουργική του καρέκλα, αλλά για να μην πάει φυλακή» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΜΗΧΑΝΙΑ. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ο Γιώργος Κατρούγκαλος, επικαλούμενος και τη νομική του ιδιότητα, στήριξε τον υπουργό Αμυνας. «Η επικοινωνία των κρατουμένων είναι ελεύθερη, δεν είναι κάτι αντισυνταγματικό. Γιατί δεν είναι θεμιτή η τηλεφωνική επικοινωνία (Καμμένου) με οποιονδήποτε; Είναι υποχρέωσή μας να παίρνουμε πληροφορίες από οποιονδήποτε» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ωστόσο, η έκδηλη αμηχανία και το βαρύ κλίμα για τον Καμμένο εκφράζονται μέσα από αλλεπάλληλες δηλώσεις βουλευτών. «Η προσπάθεια επιρροής και επέμβασης, εξωδικαστική και εξωδικαιική, για μένα είναι ανεπίτρεπτη» τόνισε ο Δημήτρης Σεβαστάκης. «Υπάρχουν και σε μένα κάποιες απορίες στην υπόθεση Καμμένου» δήλωσε ο Δημήτρης Μάρδας. «Αν ήμουν στη θέση του κ. Καμμένου, θα παρέπεμπα τον καταγγέλλοντα στον υπουργό Δικαιοσύνης» σημείωσε και ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος.

Σαφείς αποστάσεις από την κυβερνητική κάλυψη προς τον Καμμένο πήρε ο Δημήτρης Παπαδημούλης (Βήμα 99,5). «Δεν γνωρίζω τα δεδομένα του προβλήματος. Προτιμώ να ασχολούμαι με τα θέματα, τα οποία γνωρίζω και για τα οποία έχω αρμοδιότητα και ευθύνη. Γενικώς, δεν θα με βρείτε να ανακατεύομαι ποτέ, σε όλη μου την πολιτική πορεία, σε τέτοιες υποθέσεις» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφήνοντας με τον τρόπο του να εννοηθεί ότι θα ήταν σκόπιμο να είχε υπάρξει διαφορετική διαχείριση της υπόθεσης από τον υπουργό Αμυνας και γενικότερα όσους ενεπλάκησαν με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη.

Αλλά και ο Νίκος Φίλης σχολίασε ότι οι πολιτικές διαστάσεις που έχει λάβει το ζήτημα οφείλονται στη σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων, υπονοώντας έτσι ότι και η κυβέρνηση, διά του κ. Καμμένου, οχυρώνεται πίσω από αυτά. «Για ποιο λόγο η σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων πρέπει να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.
Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΒΟΥΤΣΗ. Στο κυβερνητικό παρασκήνιο, εξάλλου, εξακολουθεί να συζητείται και η ηχηρή σιωπή του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, σε σχόλια που διατυπώθηκαν κατά την προχθεσινή συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων για την υπόθεση από βουλευτές της αντιπολίτευσης και, ειδικότερα, από τον Αδωνη Γεωργιάδη. «Αν ο κ. Καμμένος πήγαινε γιατί ήθελε να εμποδίσει έναν επιχειρηματία να αγοράσει τον ΔΟΛ και για να επιτύχει τον πολιτικό του σκοπό να μείνει ο Τσίπρας στην εξουσία άλλα δέκα χρόνια, προσπάθησε να παγιδεύσει έναν πολίτη αυτής της χώρας κάνοντας κατάχρηση εξουσίας και οργανώνοντας μια σκευωρία, τότε τι πρέπει να κάνετε, κύριε Βούτση, με τόσους αγώνες στην Αριστερά για τον συνεταίρο σας στην εξουσία; Μέχρι εκεί θα φτάσετε για την καρέκλα;» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ –και ο πρόεδρος της Βουλής, αν και το κατέγραψε με προσοχή, το άφησε ασχολίαστο.