Τον δρόμο για τη Βουλή θα πάρουν οι καταγγελίες του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη για τις συνομιλίες του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου με τον κρατούμενο Μάκη Γιαννουσάκη, ο οποίος εκτίνει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη διακίνηση 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1». Με τελικό αποδέκτη τα μέλη του Κοινοβουλίου, οι εισαγγελικές Αρχές έχουν διαβιβάσει στον Αρειο Πάγο και τις καταγγελίες του ισοβίτη, ο οποίος έχει υποστηρίξει πως δέχθηκε πιέσεις για να στοχοποιήσει τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ωστόσο, για όλα τα μη πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να έχουν οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση αυτή η έρευνα παραμένει στην τακτική Δικαιοσύνη, που εκ του νόμου έχει την αρμοδιότητα να ελέγξει τις σοβαρές καταγγελίες οι οποίες έχουν επωνύμως διατυπωθεί.

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ. Ηδη, όπως έγινε γνωστό, για την επίμαχη υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση με αφορμή όλα όσα έχουν καταγγελθεί μέχρι σήμερα. Ερευνα, που τελεί υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Μπρακουμάτσου. Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κληθεί σε κατάθεση ενώπιον των δικαστικών Αρχών του Πειραιά ο Γιαννουσάκης, προκειμένου να ελεγχθούν από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης τα όσα έχει δημόσια με συνεντεύξεις του αλλά και στην αναφορά του καταγγείλει, περί πιέσεων που υποστηρίζει ότι του ασκήθηκαν για να στοχοποιήσει τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. Στον ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό Παναγιώτη Μπρακουμάτσο αποφασίστηκε να διαβιβαστεί και η αναφορά που υπέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με την οποία στρέφεται κατά αξιωματικού του λιμενικού σώματος αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου, περιγράφοντας μια σειρά πράξεων ή παραλείψεών τους. Στην πολυσέλιδη αναφορά του μάλιστα περιγράφει πώς στοιχειοθετείται νομικά το κακούργημα της απόπειρας κατάχρησης εξουσίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες περί πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται και στη μήνυση του Μαρινάκη, η δικογραφία θα διαβιβαστεί άμεσα, όπως προβλέπει ο νόμος, στη Βουλή, τα μέλη της οποίας έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα να ελέγξουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Η διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή γίνεται με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, που προβλέπει ότι αμελλητί, δηλαδή αμέσως, ο αρμόδιος εισαγγελέας στέλνει τη δικογραφία στη Βουλή, χωρίς να προβαίνει σε αξιολογικές κρίσεις για τα πρόσωπα που δεν εμπίπτουν στο πεδίο της αρμοδιότητάς του.

Για τον λόγο αυτόν, σύμφωνα με πληροφορίες, στα συνοδευτικά προς τη Βουλή έγγραφα δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένα ονόματα προσώπων, αλλά γίνεται γενική αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα ο ρόλος των οποίων προκύπτει μέσα από το σύνολο των στοιχείων που έχουν τεθεί υπόψη της Δικαιοσύνης.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διενεργείται έρευνα και για την αναζήτηση τυχόν πειθαρχικών ερευνών σχετικά με την εισαγγελέα Πειραιά που, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Γιαννουσάκη, τον επισκέφθηκε βραδινές ώρες μέσα στη φυλακή.