Με τον χειρότερο τρόπο διαψεύδεται για την κυβέρνηση η προσδοκία ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει ένα «καθαρό» πολιτικό πεδίο μπροστά της, αφού τα προβλήματα της καθημερινότητας και η υπόθεση Καμμένου τη φέρνουν αντιμέτωπη με μια ζοφερή πραγματικότητα. Από τις υπεκφυγές του υπουργού Αμυνας έως τους λόφους των σκουπιδιών, αναδεικνύεται μια διαχειριστική αδυναμία που επιτείνει και το πολιτικό αδιέξοδο για το Μέγαρο.
Το πολιτικό πρόβλημα που έχει ανακύψει για την κυβέρνηση από την προσωπική εμπλοκή Καμμένου στην υπόθεση «Noor 1» και τις επαφές του με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη δεν βρήκε τη λύση του χθες στη Βουλή, αφού οι απαντήσεις που επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Αμυνας κάθε άλλο παρά πειστικές υπήρξαν.
Η κάλυψη στον κυβερνητικό εταίρο από την πλευρά του Μαξίμου παραμένει, ωστόσο, ισχυρή, επιβεβαιώνοντας εκ νέου ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει περιθώριο ελιγμών στη σχέση του με τους ΑΝΕΛ και τον πρόεδρό τους. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Απαγορεύεται από κάποιο νόμο να μιλήσει ένας υπουργός με έναν κρατούμενο;» διερωτήθηκε (Σκάι) ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι ο Πάνος Καμμένος δεν έκανε τίποτα το παράνομο ή αντιθεσμικό. Σε μια προσπάθεια, μάλιστα, να περάσει στην αντεπίθεση, ο Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει πανικοβληθεί. «Η ΝΔ προσπαθεί να ρίξει πέπλο σήψης, γιατί δεν υπάρχει άλλο πεδίο για να ασκήσει αντιπολίτευση» σχολίασε ο ίδιος και η αξιωματική αντιπολίτευση «επέστρεψε» τις κατηγορίες, βάζοντας μάλιστα στο κάδρο και τον Αλέξη Τσίπρα: «Η άρνηση του κ. Καμμένου να απαντήσει στην ουσία των θεμάτων εκθέτει πλέον και τον κ. Τσίπρα, ο οποίος οφείλει να απαντήσει αν, και μετά από αυτό, στηρίζει τον κ. Καμμένο».
Αλλά και στο πεδίο της διαχείρισης της καθημερινότητας, στο οποίο επιδίωκε να στρέψει το ενδιαφέρον της μετά την αξιολόγηση, η κυβέρνηση αγκομαχά. Με συνθήκες καύσωνα διαρκείας, οι δρόμοι της Αθήνας και των άλλων πόλεων είναι γεμάτοι από τόνους σκουπιδιών, ενώ οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη νομοθετική πρωτοβουλία του Πάνου Σκουρλέτη, με τον υπουργό Εσωτερικών να δίνει την εικόνα ότι αρνείται τον διάλογο μαζί τους, αφού η χθεσινή συνάντησή τους κράτησε μόλις πέντε λεπτά.
Υπό την πίεση των εξελίξεων, οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ – ΟΤΑ θα περάσουν σήμερα το πρωί το κατώφλι του Μαξίμου, ύστερα από πρόσκληση του Πρωθυπουργού. Πίσω από τους λόφους των απορριμμάτων, ωστόσο, κρύβεται το πραγματικό πρόβλημα των συμβασιούχων που αποτελεί στρατηγική ήττα της κυβέρνησης, αφού οι χειρισμοί των υπουργών της ήταν αυτοί που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.
Το ζήτημα είχε αναδειχθεί τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά και η εμπλοκή με την ετυμηγορία του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκλήθηκε ύστερα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις Κατρούγκαλου – Βερναρδάκη για την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στους δήμους. Επιπλέον, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης έσπευσε πρόσφατα να ανακοινώσει νομοθετική πρωτοβουλία για μονιμοποίηση συμβασιούχων στο Δημόσιο και τους δήμους μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ, στα πρότυπα του διατάγματος Παυλόπουλου το 2004, αλλά η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έβαλε φρένο στα κυβερνητικά σχέδια.
ΣΧΕΔΙΟ «ΔΙΑΦΥΓΗΣ». Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό και με το κλίμα να βαραίνει επικίνδυνα, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε ανεπιτυχώς να αλλάξει την ατζέντα με την πρόσκληση που απηύθυνε προς το ΠΑΣΟΚ και τις «προοδευτικές δυνάμεις», ενόψει και του επικείμενου Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ομως, το σενάριο «κάηκε» μετά την πόρτα που έκλεισε στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ η Φώφη Γεννηματά.
Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός αποφεύγει να αναμειχθεί προσωπικά στην υπόθεση Καμμένου, παρά την κεντρική στήριξη που παρέχεται στον υπουργό Αμυνας, ενώ τις επόμενες ημέρες θα επαναλάβει τον κύκλο επισκέψεων σε υπουργεία, προκειμένου να επιχειρήσει ξανά στροφή στην καθημερινότητα. Κατά πληροφορίες, θα επισκεφθεί το υπουργείο Υγείας του διδύμου Ξανθού – Πολάκη, προκειμένου να προωθηθεί το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Υγεία.
Μολαταύτα, ο Τσίπρας δεν θα καταφέρει να αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση και την «πρόκληση» να πάρει πλέον ανοιχτά θέση για τον Καμμένο: την ερχόμενη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί στη Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το Eurogroup, η οποία, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, θα επεκταθεί εφ’ όλης της ύλης.