Σε φόντο κόκκινο θα μιλήσουν για μια νέα Κεντροαριστερά οι αρχηγοί των συνιστωσών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες και συμφώνησαν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το Συνέδριο που αρχίζει το απόγευμα της Παρασκευής στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η Φώφη Γεννηματά (ΠΑΣΟΚ), ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ), ο Νίκος Διακουλάκης (Κινήσεις Πολιτών) και ο Απόστολος Πόντας (ΕΔΕΜ) δεν ασχολήθηκαν με τα βασικά πολιτικά ζητήματα της ΔΗΣΥ, συμφώνησαν ωστόσο τις τελευταίες οργανωτικές πινελιές, ενώ συζητήθηκε και το θέμα του νέου συμβόλου. Ο Γιώργος Παπανδρέου (ΚΙΔΗΣΟ) απουσίαζε από τη χθεσινή συνεδρίαση και θα συναντηθεί αύριο με τη Γεννηματά για τις τυχόν δικές του ενστάσεις.
Ως ενδιαφέρουσα γραφιστική προσέγγιση με επιρροές από τα «Ανθρωπάκια» του Γιάννη Γαΐτη περιγράφουν όσοι έχουν δει τη βασική πρόταση για το νέο σύμβολο της ΔΗΣΥ, η οποία επίτηδες αποφεύγει αναφορές στο παρελθόν. Πρόκειται για μια πρόταση που δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς μια συγκεκριμένη πλευρά έχει ακόμα επιφυλάξεις όσον αφορά το σχέδιο. Αυτή ήταν ωστόσο η πρόταση που παρουσιάστηκε στους αρχηγούς χθες το απόγευμα σε έντυπη μορφή, αποσπώντας θετικά σχόλια. Αγνωστο παραμένει αν αυτή και άλλες ενδεχόμενες προτάσεις θα τεθούν σε ψηφοφορία στο Συνέδριο ή αν θα υπάρξει έγκαιρα συμφωνία για το τελικό σχέδιο. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι η δουλειά που έριξε το προηγούμενο διάστημα η Επιτροπή Συμβόλου απέδωσε καρπούς και τα αποκαλυπτήρια του νέου συμβόλου ενδέχεται να αποτελέσουν την έκπληξη του Συνεδρίου.
Το τελικό πρόγραμμα. Βασικός στόχος των αρχηγών (και θέμα της χθεσινής συζήτησης) είναι η ομαλή διεξαγωγή του Συνεδρίου, το οποίο διοργανώθηκε από την αρχή χωρίς να βασίζεται σε συνταγές προηγούμενων ετών. Παράλληλα, στη δημοσιότητα δόθηκε και το τελικό πρόγραμμα, το οποίο με ελάχιστες προσαρμογές θα ακολουθηθεί μεθαύριο Παρασκευή στο ΣΕΦ, με έναρξη στις 5 μ.μ. Πρώτοι θα μιλήσουν οι επικεφαλής ή οι εκπρόσωποι των συνιστωσών που συμμετέχουν στη Συμπαράταξη. Η σειρά μεταξύ τους δεν έχει αποσαφηνιστεί –«αυτά τα πράγματα αλλάζουν κάθε πέντε λεπτά» εξηγούσε χθες στέλεχος της ΔΗΣΥ. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι η Φώφη Γεννηματά, ως επικεφαλής της Συμπαράταξης, θα πραγματοποιήσει την τελευταία ομιλία. Αμέσως μετά στο βήμα θα ανέβει ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, ο οποίος με την ομιλία του θα κλείσει τις εργασίες της πρώτης ημέρας.
Το Σάββατο στις 9 το πρωί θα αρχίσει η παρουσίαση των εισηγήσεων και αμέσως μετά οι τοποθετήσεις συνέδρων και προσκεκλημένων –Το Ποτάμι, για παράδειγμα, θα εκπροσωπηθεί από τον επικεφαλής του Σταύρο Θεοδωράκη. Το Σάββατο θα μιλήσει και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, το πιθανότερο νωρίς το μεσημέρι. Η στόχευση της ομιλίας του παραμένει ίσως το μοναδικό ερωτηματικό στο Συνέδριο καθώς, όπως συνηθίζει, ο Βενιζέλος τηρεί σιγήν ιχθύος ως προς το περιεχόμενο.
Τα «εργαστήρια πολιτικής». Παράλληλα με τις ομιλίες, στη ΔΗΣΥ αποφάσισαν να εισαγάγουν τα workshops (εργαστήρια πολιτικής), τα οποία θα λειτουργήσουν με συγκεκριμένη θεματολογία. Αυτά θα αρχίσουν στις 11 το πρωί, με θέμα τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση για τη Δημόσια Διοίκηση και Διακυβέρνηση». Θα συνεχίσουν μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου με θεματολογία γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη και τις πολιτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Η ομάδα εργασίας Νέα Γενιά αναλαμβάνει δύο εργαστήρια ακόμα, επικεντρωμένα στα μέτρα των νεότερων στελεχών: το ένα θα ασχολείται με την κρίση και την αλληλεγγύη, ενώ το άλλο με το «restart» στη δημοκρατία και τον σοσιαλισμό. Το τελευταίο workshop θα διεξαχθεί στις 9.30 το πρωί της Κυριακής, με θέμα την ψηφιακή ανάπτυξη και θα αποτελέσει την τελευταία παράλληλη δράση πριν από την ολοκλήρωση του Συνεδρίου και την ψήφιση, με ανάταση χειρός, της τελικής πρότασης.
Ολες οι απόψεις. Οσοι από τους 3.000 συνέδρους και προσκεκλημένοι πάρουν τον λόγο, θα συμμετάσχουν σε μια συζήτηση που κύριο στόχο έχει τη χάραξη της πορείας της Κεντροαριστεράς. Εκτός από την ψήφιση της πολιτικής εισήγησης και του Σχεδίου Ελλάδα, το Συνέδριο είναι μια ευκαιρία να τεθούν επί τάπητος όλες οι διαφορετικές απόψεις για την ενοποίηση του χώρου. Με άλλα λόγια, αναμένεται να αναδειχθούν οι διαφορές που αφορούν τη φύση του νέου φορέα (ενιαίος, πολυτασικός ή πολυκομματικός με ομοσπονδιακή μορφή), οι οποίες το επόμενο διάστημα θα απασχολήσουν τον χώρο. Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι από το βήμα του Συνεδρίου θα ανανεωθεί η πρόταση προς τις δυνάμεις του ευρύτερου χώρου, που αυτή τη στιγμή βλέπουν την όλη διαδικασία με καχυποψία. Σε περίπτωση που το επόμενο διάστημα αποδεχθούν την πρόσκληση, τότε ο οδικός χάρτης που θα υπερψηφιστεί την Κυριακή θα τεθεί άλλη μία φορά προς συζήτηση.