Η Φώφη όχι μόνο πήρε το όπλο της, αλλά δεν φαίνεται πρόθυμη να το κατεβάσει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα. Στην κατηγορηματική απόρριψη της πρωθυπουργικής πρόσκλησης για μια «προοδευτική συμμαχία» είναι αμετακίνητη και το μήνυμα αυτό φρόντισε να στείλει με ηχηρό τρόπο στο Μαξίμου και χθες το βράδυ από την Καλαμάτα. «Ολοι έχουν αντιληφθεί ότι ο κ. Τσίπρας έχει προ πολλού διαβεί τον πολιτικό του Ρουβίκωνα και οδεύει προς στην απέναντι όχθη, της αβύσσου. Ας μη ματαιοπονεί λοιπόν. Δεν βρισκόμαστε στη Χώρα των Λωτοφάγων» ανέφερε χαρακτηριστικά, ακολουθώντας χωρίς παρεκκλίσεις την πορεία που σηματοδότησε για τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο με τη χθεσινή αποκλειστική δήλωσή της στα «ΝΕΑ».

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. Η άμεση αντίδραση της Φώφης Γεννηματά δεν άφησε πολλά περιθώρια συζήτησης στο κυβερνητικό στρατόπεδο, το οποίο μάλλον περίμενε πιο ήπια προσέγγιση. Ο πρώτος που έσπευσε να σχολιάσει από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης. Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχολίασε πως «η σπουδή της Γεννηματά να πει Οχι στην πρόταση διαλόγου του Τσίπρα είναι λάθος και σε πλήρη αντίθεση με τη στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών». Για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, η ηγεσία της ΔΗΣΥ «είναι εγκλωβισμένη από το πολιτικό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ» (Σκάι), ενώ για τον πασοκογενή υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή «όσο τοποθετείται με αυτό τον τρόπο ο χώρος του ΠΑΣΟΚ, χάνει».

«ΝΑ ΒΡΕΙ ΑΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ». Στη ΔΗΣΥ, ωστόσο, συντάσσονται απολύτως με τη σκληρή γραμμή της Φώφης Γεννηματά, όπως προκύπτει και από τα σχόλια των επιτελικών στελεχών. «O ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει να βρει άλλα θύματα και απευθύνεται σε εμάς» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος (Αθήνα 9.84), που ήδη από χθες είχε ξεκαθαρίσει τη στάση του. «Δεν μας αφορά η πρόταση Τσίπρα για συνεργασία, δεν θα παίξουμε επικοινωνιακά παιχνίδια» είπε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, παρομοιάζοντας τον Πρωθυπουργό με «παλαίμαχο ποδοσφαιριστή που προσπαθεί να ντριμπλάρει όλη την απέναντι ομάδα» και εξηγώντας πως «ο κόσμος δεν πιστεύει ποτέ τίποτα από αυτά τα οποία λέει, είτε αφορούν τα θέματα της χώρας είτε αφορούν φυσικά τη συζήτηση την οποία άνοιξε με την τελευταία του συνέντευξη» (Flash 96). Από την Κεντρική Μακεδονία ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος χαρακτήρισε «πυροτεχνήματα» τις προσκλήσεις διαλόγου του Αλέξη Τσίπρα και συμπλήρωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την Κεντροαριστερά και με τη σοσιαλδημοκρατία. Ας αναζητήσει ο κ. Τσίπρας τον προοδευτικό προσανατολισμό στον εαυτό του ή καλύτερα εντός της κυβέρνησής του, καθώς συγκυβερνά με την εθνικολαϊκιστική Δεξιά των ΑΝΕΛ, την καραμανλική πτέρυγα της Δεξιάς και βεβαίως “γνήσιους αριστερούς” όπως ο Πολάκης».

ΤΟ «ΒΑΡΙΔΙ» ΤΩΝ ΑΝΕΛ. Για τη ΔΗΣΥ είναι ξεκάθαρο πως κανείς δεν προτίθεται να αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, που αναδεικνύεται σταδιακά «ασήκωτο βαρίδι» για τον Αλέξη Τσίπρα, όπως σχολιάζουν οι ίδιες πηγές. Κατά την προσυνεδριακή περιοδεία της στην Καλαμάτα, η Φώφη Γεννηματά άσκησε σκληρή κριτική στη συγκυβέρνηση κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «συνυπάρχει αρμονικά με τον ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο, που καμαρώνει για τη ρατσιστική ιδεολογία του και για τις αλαζονικές και ωμές παρεμβάσεις του στη δικαιοσύνη», κάνοντας έμμεση αναφορά στην εμπλοκή του υπουργού Αμυνας στην υπόθεση του «Noor1» και στις συνομιλίες του με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη. Αν, επομένως, όπως διαφάνηκε και κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, οι ΑΝΕΛ αποδειχθούν σοβαρό πολιτικό πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα, τότε ο Πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να στραφεί για στήριξη στη ΔΗΣΥ.