Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε εν μέρει τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, διατάσσοντας τη μερική εφαρμογή του αμφιλεγόμενου αντιμεταναστευτικού διατάγματός του εν αναμονή της εξέτασης του θέματος επί της ουσίας το φθινόπωρο. Το διάταγμα που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες έξι μουσουλμανικών χωρών (Συρία, Λιβύη, Ιράν, Σουδάν, Σομαλία και Υεμένη) θα εφαρμόζεται για τα πρόσωπα που «δεν διαθέτουν σχέση αγαθής προαίρεσης με κάποιο πρόσωπο ή θεσμό στις ΗΠΑ».

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποτελεί νίκη για τον Τραμπ, δεδομένου ότι η εφαρμογή του διατάγματός του είχε ανασταλεί από πρωτοβάθμια δικαστήρια και εφετεία.

Οι εννέα δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου δέχτηκαν τη μερική εφαρμογή του και επιπροσθέτως να εξετάσουν το ζήτημα, γεγονός που σημαίνει ότι ο Τραμπ έχει την ευκαιρία να πετύχει άλλη μια, τελική, δικαστική νίκη που θα ακυρώνει τις προηγούμενες αποφάσεις. Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα ακούσει τα επιχειρήματα περί της νομιμότητας του διατάγματος όταν ξεκινήσει η επόμενη δικαστική περίοδος, τον Οκτώβριο. Ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την απόφαση «ξεκάθαρη νίκη» για την ασφάλεια των ΗΠΑ και ισχυρίστηκε ότι τού επιτρέπει να χρησιμοποιήσει «ένα σημαντικό εργαλείο» για την προστασία της χώρας. Το επίμαχο διάταγμα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό προέβλεπε απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ σε υπηκόους επτά χωρών για διάστημα 90 ημερών και 120 ημερών για πρόσφυγες από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τις διαδικασίες ελέγχου των νέων αφίξεων.