Το μικρό, συντηρητικό βορειοϊρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα συμφώνησε χθες να στηρίξει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Τερίζα Μέι στη Βρετανία, με αντάλλαγμα ένα δισεκατομμύριο στερλίνες πρόσθετη χρηματοδότηση για τη Βόρεια Ιρλανδία. Μεγάλες αντιδράσεις όμως υπάρχουν από τις άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.
Επειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν δύο εβδομάδες, μετά την αποτυχία της Μέι να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 8ης Ιουνίου, η πρωθυπουργός έχει συγκεντρώσει τώρα αρκετές ψήφους ώστε να περάσει τον προϋπολογισμό και μια ευκαιρία να προωθήσει τους νόμους που θα οδηγήσουν τη Βρετανία εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Μέι και η επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) Αρλίν Φόστερ ήταν παρούσες στην υπογραφή της τρισέλιδης συμφωνίας «εμπιστοσύνης και στήριξης», που είναι ένα βήμα πριν από μια επίσημη συμφωνία δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας. Σημαίνει ότι οι δέκα βουλευτές του DUP θα ψηφίζουν μαζί με τους 316 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος για τον προϋπολογισμό, τα νομοσχέδια, τις ψήφους εμπιστοσύνης και το Brexit.
Σε αντάλλαγμα, η Μέι συμφώνησε να χορηγήσει άνω του ενός δισεκατομμυρίου στερλίνες (1,13 δισ. ευρώ) σε πρόσθετη χρηματοδότηση τα επόμενα δύο χρόνια στη Βόρεια Ιρλανδία, αποδεχόμενη την αύξηση των συντάξεων ετησίως τουλάχιστον κατά 2,5%, και να συνεχίσει να επιδοτεί το πετρέλαιο θέρμανσης τον χειμώνα για τους ηλικιωμένους. Επίσης, χρήματα θα δοθούν για δρόμους, νοσοκομεία και άλλα έργα υποδομών.
«Χαιρετίζω τη συμφωνία, που θα μας επιτρέπει να συνεργαστούμε προς όφελος ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου, θα μας δώσει τη βεβαιότητα που απαιτείται καθώς ξεκινούμε τη διαδικασία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα μας βοηθήσει να χτίσουμε μια πιο ισχυρή και δίκαιη κοινωνία στην πατρίδα μας» ανέφερε η Μέι στην ανακοίνωσή της.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός συνόδευσε τη συμφωνία με μια προσπάθεια να θέσει τέλος στην πολιτική κρίση της Βόρειας Ιρλανδίας τονίζοντας ότι τα χρήματα θα παραχωρηθούν σε ειδική διακομματική επιτροπή στο Μπέλφαστ, αυξάνοντας την πίεση προς το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, το μεγαλύτερο προτεσταντικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, να προχωρήσει σε συμβιβασμό με τους καθολικούς εθνικιστές αντιπάλους του. «Οι Τόρις αναγνώρισαν την ανάγκη μεγαλύτερης χρηματοδότησης της Βόρειας Ιρλανδίας, δεδομένης της μοναδικής μας ιστορίας και των συνθηκών τις τελευταίες δεκαετίες» δήλωσε η Φόστερ βγαίνοντας από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.
Ομως έντονες διαφωνίες εξέφρασαν πολιτικοί από τη Σκωτία και την Ουαλία για τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο δεν θα ενδυναμώσει, αλλά θα αποδυναμώσει τους δεσμούς στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς το Λονδίνο φαίνεται να «ρίχνει λεφτά» σε μία από τις περιοχές της χώρας εις βάρος των υπολοίπων. «Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα απλό μερεμέτι για να διατηρηθούν μια αδύναμη πρωθυπουργός και μια καταρρέουσα κυβέρνηση στην εξουσία» δήλωσε ο τοπικός πρωθυπουργός της Ουαλίας Κάρβιν Τζόουνς, που ανήκει στο Εργατικό Κόμμα. Και η τοπική πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον σχολίασε: «Με την ολοκλήρωση αυτής της άπληστης, ξεδιάντροπης συμφωνίας, οι Τόρις έδειξαν πως δεν ορρωδούν προ ουδενός, προκειμένου να κρατηθούν στην εξουσία –θυσιάζοντας ακόμα και τις βασικές αρχές διακυβέρνησης αυτής της χώρας». Ο Τζέρι Ανταμς, επικεφαλής του ιρλανδικού καθολικού εθνικιστικού κόμματος Σιν Φέιν, τόνισε πως η συμφωνία αποτελεί «λευκή επιταγή» για ένα Brexit που απειλεί την εύθραυστη ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία.
Η συμφωνία των Συντηρητικών με το DUP, που κέρδισε 292.316 ψήφους στις εκλογές της 8ης Ιουνίου, θα διαρκέσει όσο και το σημερινό Κοινοβούλιο, η λήξη των εργασιών του οποίου προβλέπεται για το τέλος του 2022. Ομως θα ανανεώνεται κάθε κοινοβουλευτική περίοδο.
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν αναρωτήθηκε από πού βρήκε η κυβέρνηση ένα δισεκατομμύριο στερλίνες σε μια περίοδο που γίνονται τόσες περικοπές δαπανών. Πρόσθεσε ότι οι περικοπές πλέον θα πρέπει να ακυρωθούν για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο για τη Βόρεια Ιρλανδία.
Ακόμα, πάντως, και με τη στήριξη των 10 βουλευτών του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος, η πλειοψηφία της Μέι είναι ισχνή και η θέση της παραμένει ανασφαλής, αν και εκείνη πρόσφατα υποσχέθηκε σε στελέχη των Συντηρητικών ότι θα τους βγάλει από την «ανακατωσούρα», όπως τη χαρακτήρισε, των πρόσφατων εκλογών. Η στρατηγική της για πλήρη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ έχει τεθεί στο μικροσκόπιο και το μέλλον της ως πρωθυπουργού αποτελεί θέμα της δημόσιας συζήτησης, χωρίς πολλοί να αποκλείουν μέσα σε λίγους μήνες να ανατραπεί από το εσωτερικό του κόμματός της.
Στελέχη των Τόρις, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συμφωνία, με την οποία κινδυνεύει να επιστρέψει η Βόρεια Ιρλανδία σε περίοδο αναταραχής, καθώς «σκληροί» και από τις δύο πλευρές απειλούν να πάρουν και πάλι τα όπλα.