Πρόκειται για συνάντηση που μπορεί να αλλάξει την πολιτική σκηνή στην Ισπανία. Οι δύο πόλοι της ισπανικής Αριστεράς κάνουν προσπάθεια να διαμορφώσουν κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Πρώτο βήμα, η συνάντηση των ηγετών του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ και του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. Στόχος, να αποφευχθούν τα αδιέξοδα του παρελθόντος που διευκολύνουν μόνο τη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Ο Σάντσεθ είχε διαφωνήσει με το κόμμα του όταν οι Σοσιαλιστές αποφάσισαν να τηρήσουν στάση ανοχής στην ψήφο εμπιστοσύνης προς τον Ραχόι στο Κοινοβούλιο, ήρθε σε ρήξη με τους βαρόνους και παραιτήθηκε. Στις εσωκομματικές εκλογές που έγιναν για τη θέση του γενικού γραμματέα κέρδισε και πάλι και έτσι αναβαπτισμένος από τη στήριξη των μελών, μπορεί τώρα να χαράξει νέα πολιτική πορεία για το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ο Ιγκλέσιας έτεινε κλάδο ελαίας στους Σοσιαλιστές από την πρώτη στιγμή της επανεκλογής Σάντσεθ. Εσπευσε μάλιστα να διευκρινίσει ότι προσέρχεται στη συνάντηση χωρίς πρόθεση να πιέσει τον 45χρονο Σοσιαλιστή πολιτικό να συναινέσει στην κατάθεση πρότασης μομφής το επόμενο χρονικό διάστημα. Δήλωσε μάλιστα διατεθειμένος, στην «El Publico», να συμφωνήσει σε προτάσεις για κοινοβουλευτική συνεργασία με στόχο την ευρύτερη αντιπολιτευτική πολιτική. Ο ηγέτης του Podemos ζητά από τον Σάντσεθ να στηρίξει την «πρότασή του για μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων» και να τεθεί επί τάπητος το θέμα της ενίσχυσης προγραμμάτων για την απασχόληση των νέων, που αποτελούν προτεραιότητα και για τα δύο κόμματα.