Ζημιές της τάξεως των 67,5 εκατ. ευρώ εμφάνισε η ΔΕΗ κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2017, έναντι κερδών 85,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της οφείλεται κατά κύριο λόγο:

– Στη δαπάνη ύψους 104,9 εκατ. ευρώ από τη νέα χρέωση των προμηθευτών για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

– Στο πρόσθετο συνολικό κόστος ύψους 70 εκατ. ευρώ που επωμίστηκε η ΔΕΗ λόγω της ενεργειακής κρίσης, από το οποίο 30 εκατ. ευρώ αφορούν την προαναφερθείσα λειτουργία μονάδων φυσικού αερίου με καύσιμο diesel. Στο ποσό των 70 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τη ΔΕΗ δεν περιλαμβάνεται το κόστος από την ανάλωση αποθεμάτων ύδατος από τους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών εργοστάσιων για την αντιμετώπιση της κατάστασης συναγερμού, όπως και το πρόσθετο κόστος συντήρησης των μονάδων, λόγω της καταπόνησής τους, κατά 50% επιπλέον της συνήθους λειτουργίας τους με φυσικό αέριο.

Τέλος, 21,8 εκατ. ευρώ προκύπτουν από την πώληση της παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε τιμές μικρότερες της Οριακής Τιμής Συστήματος.

Για το πρώτο τρίμηνο του 2017 ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ συρρικνώθηκε κατά 43,8 εκατ. ευρώ (3,1%) με τα κέρδη προ φόρων να διαμορφώνονται στα 123,6 εκατ. ευρώ έναντι 345,2 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο του 2017 σημειώθηκε μείωση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών κατά 58,5 εκατ. ευρώ. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του ομίλου, ο διευθύνων σύμβουλος Εμμανουήλ Παναγιωτάκης επεσήμανε ότι «τα οικονομικά αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν από εξωγενείς, μη ελεγχόμενους από την εταιρεία παράγοντες. Χωρίς αυτούς, ο όμιλος θα παρουσίαζε σημαντική λειτουργική κερδοφορία, στα επίπεδα περίπου του αντίστοιχου τριμήνου του 2016».