Τον λόγο για τον οποίο αρρωσταίνει τον οργανισμό το αντίστροφο ωράριο εργασίας (ύπνος την ημέρα και δουλειά τη νύχτα), ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες.
Σε μελέτη με 50 εθελοντές διαπίστωσαν ότι το ξενύχτι αναστέλλει την ικανότητα του οργανισμού να αποβάλλει τα «σκουπίδια» των κυττάρων και να επιδιορθώνει τις βλάβες που καθημερινά υφίσταται το γενετικό υλικό (DNA).
Αυτό έχει ως επακόλουθο τη συσσώρευση γενετικών «απορριμμάτων» και τη δημιουργία κυτταρικών βλαβών που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και μπορεί να συμβάλλουν σε άλλες αρνητικές εκβάσεις για την υγεία.
Η δουλειά το βράδυ θεωρείται ιδιαιτέρως επιζήμια για την υγεία, διότι αλλεπάλληλες μελέτες της τελευταίας δεκαετίας την έχουν συσχετίσει με δυνητικά καρκινογόνο δράση.
Επειδή, όμως, η διερεύνηση του θέματος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και κάποιες μελέτες είχαν αντιφατικά αποτελέσματα, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης θέλησαν να αναζητήσουν και κάποια πιθανή εξήγηση γι’ αυτή τη συσχέτιση.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση Occupational & Environmental Medicine, εξέτασαν στο αίμα των εθελοντών τους μία συγκεκριμένη ουσία (λέγεται 8-υδροξυδεοξυγουανοσίνη ή σε συντομογραφία 8-OH-dG) η οποία σχετίζεται με την ανάπτυξη κυτταρικών βλαβών.
Οι βλάβες αναπτύσσονται όταν ο κυτταρικός μεταβολισμός προκαλεί οξείδωση που αντιδρά με το DNA και, υπό φυσιολογικές συνθήκες, επιδιορθώνονται από την 8-OH-dG, η οποία στη συνέχεια αποβάλλεται με τα ούρα.
Ωστόσο στους εθελοντές της νέας μελέτης που εργάζονταν νύχτα, η αποβολή της 8-OH-dG ήταν ιδιαιτέρως μειωμένη, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που εργάζονταν ημέρα. Στην πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι τη νύχτα είχαν το ένα πέμπτο της 8-OH-dG που απέβαλλαν οι εργαζόμενοι την ημέρα.
Το σοβαρότερο είναι ότι ο συγκεκριμένος βιοδείκτης δεν σχετίζεται μόνο με τον καρκίνο, αλλά και με την καρδιαγγειακή νόσο, γεγονός που υποδηλώνει ότι «ίσως υπάρχει κάποιος μοριακός μηχανισμός που συσχετίζει μεταξύ τους διάφορες αρνητικές εκβάσεις για την υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Parveen Bhatti, επιδημιολόγος στο Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου Fred Hutchinson, στο Σηάτλ.
Περαιτέρω αναλύσεις στους εθελοντές έδειξαν πως σε όσους εργάζονταν νύχτα ήταν μειωμένα και τα επίπεδα της μελατονίνης – της ορμόνης που παράγεται από την υπόφυση του εγκεφάλου και ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αγρυπνίας.
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι στο όλο πρόβλημα ενδέχεται να εμπλέκεται και αυτή.
Ο δρ Bhatti και οι συνεργάτες του προγραμματίζουν τώρα νέες μελέτες στις οποίες θα εξετάσουν αν η λήψη συμπληρωμάτων μελατονίνης μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους τη νύχτα.