Με το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το οποίο Αθήνα και Λευκωσία προβάλλουν ως το κλειδί που θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε μια συμφωνία, αρχίζει σήμερα η νέα διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας.
Στην καρδιά των Αλπεων, στο πολυτελές τουριστικό θέρετρο που φημίζεται για το χιονοδρομικό κέντρο του, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί φαίνεται πως δεν θα αποφύγουν τα σλάλομ και τους ελιγμούς που απαιτεί η κοινή πλέον διαπίστωση πως δεν υπάρχει άλλο περιθώριο χρόνου για την επίλυση του Κυπριακού.
Οι προετοιμασίες για τη διάσκεψη, στην οποία μετέχουν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) και η ΕΕ ως παρατηρητής, με «απεσταλμένους» στην Ελβετία την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, υπήρξαν όλο το προηγούμενο διάστημα πυρετώδεις, με αποκορύφωμα τη χθεσινή βραδιά, οπότε και οι αποστολές έφτασαν στο Grand Hotel du Golf et Ρalace, όπου θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις.
Εκεί, χθες βράδυ ο Νίκος Αναστασιάδης και η διαπραγματευτική του ομάδα έβαλαν την τελική πινελιά στην εναρκτήρια τοποθέτηση της ελληνοκυπριακής πλευράς, ενώ προτού παρακαθήσουν σε δείπνο εργασίας που παρέθεσαν τα Ηνωμένα Εθνη για ζητήματα προπαρασκευαστικής σημασίας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε με τον βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να έχει εξαιρετικά ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.
Διπλωματικές πηγές συνδέουν τη δραστήρια στάση του βρετανού υπουργού Εξωτερικών με την πρόταση για τη Συνθήκη Εφαρμογής, που συμπεριλήφθηκε και στο προσχέδιο του κοινού εγγράφου του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντα και η οποία –όπως υποστηρίζουν –είναι βρετανικής εμπνεύσεως.
Βέτο και απόσυρση. Το κοινό έγγραφο, πάντως, αποτελεί παρελθόν, αφού ο ΟΗΕ αποφάσισε στο παρά πέντε της διάσκεψης να το αποσύρει από το τραπέζι των διαβουλεύσεων λόγω του βέτο που προέβαλε η Λευκωσία, η οποία απείλησε με αποχώρηση, αν γίνει αναφορά σε αυτό. Η μάλλον κατευναστική αυτή κίνηση από την πλευρά του ΟΗΕ ερμηνεύτηκε από τον Νίκο Κοτζιά ως απόδειξη μονομέρειας του ειδικού διαμεσολαβητή, για τον ρόλο του οποίου ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έχει εκφράσει πολλές φορές αμφιβολίες.
Ωστόσο, πριν από τη σχετική αιχμηρή τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών –που έγινε μέσω του λογαριασμού του στο twitter –ο νορβηγός διαμεσολαβητής είχε σπεύσει να διευκρινίσει ότι η διαδικασία διαμόρφωσης του προσχεδίου δεν ήταν άδικος κόπος, αλλά έδωσε τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσουν πολλά από τα ζητήματα που υπάρχουν προς διαβούλευση.
«Ας μην υποτιμήσει κανείς τη σύνταξη του προσχεδίου» είπε από το Παλάτι των Εθνών, την ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο Αϊντα, ο οποίος αιφνιδιαστικά, προφανώς υπό τον φόβο αβάσιμων διαρροών, ανακοίνωσε χθες ότι θα ενημερώνει ο ίδιος προσωπικά τα μέσα ενημέρωσης για τις εξελίξεις σε καθημερινή βάση. Τις λάθος συνεννοήσεις, πάντως, δεν τις απέφυγε χθες ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, ο οποίος, παρότι ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει με ελικόπτερο από τη Γενεύη για το Κρανς Μοντάνα μαζί με την αποστολή της ελληνοκυπριακής πλευράς, τελικά έμεινε πίσω. Το λάθος έγινε αντιληπτό έπειτα από είκοσι λεπτά πτήση, οπότε και το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαινε και ο Αναστασιάδης, επέστρεψε στη Γενεύη για να τον παραλάβει.
Ενόψει της αυριανής συζήτησης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, που θα διεξαχθεί στη βάση των συμπερασμάτων στα οποία κατέληξαν οι τεχνοκράτες του Μον Πελεράν 3 τον περασμένο Ιανουάριο, ηχηρό μήνυμα έστειλε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος απέφυγε πάντως να επιβεβαιώσει την άφιξή του στο ελβετικό θέρετρο την ερχόμενη Παρασκευή, όπως είχε αρχικά διαρρεύσει. «Η ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου είναι τελικά ενώπιον όλων» δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ και η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερίζα Μέι εξέφρασε την ελπίδα για λύση του Κυπριακού.