Η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας (που ήταν μάλιστα αποκλειστικά για το μάθημα των Θρησκευτικών) επιβεβαίωσε πανηγυρικά ότι: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ –προσδοκώντας και πολιτικά οφέλη στην κάλπη –υποχώρησε πλήρως σε όσες αλλαγές και τροποποιήσεις είχε ζητήσει η Εκκλησία για τα νέα προγράμματα σπουδών των Θρησκευτικών. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πλέον τα βιβλία των Θρησκευτικών θα περνούν από το φέις κοντρόλ των ιεραρχών.
«Ιερό» φέις κοντρόλ στα βιβλία Θρησκευτικών
Οπως τόνισε με έμφαση ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην εισήγησή του, το υλικό μαθητείας που θα αποτελέσει τα βιβλία για το σχολικό έτος 2018-2019 «πριν τυπωθεί, θα τεθεί εις την διάθεσιν της Εκκλησίας για την απαιτουμένη δογματική παρακολούθηση». Ο Ιερώνυμος ήταν σαφής στην τοποθέτησή του. Μετά τον διάλογο που είχε η Εκκλησία με την Πολιτεία –έπειτα από την απομάκρυνση Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας –ο ορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος παραμένει. Και συμπλήρωσε πως «έγιναν δεκτές παρεμβάσεις, διορθώσεις, προσθήκες, αφαιρέσεις». Με λίγα λόγια, η Πολιτεία θα συναποφασίζει με την Εκκλησία για το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών.
Ο Φίλης συνεχίζει την κόντρα μόνος του!

Χθες, ο πρώην υπουργός Παιδείας μετά τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας έδωσε συνέχεια στην κόντρα του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σημειώνοντας πως όσα «ισχυρίζεται ο κ. Ιερώνυμος και τινές περί αυτόν περί “συναπόφασης” και “διαλόγου από μηδενική βάση” ανήκουν στη σφαίρα των ευσεβών τους πόθων». Επιχείρησε δε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφέροντας πως «η ουσία δεν αλλάζει. Το νέο μάθημα των Θρησκευτικών ήρθε για να μείνει».

«Αφορίστηκαν» από την ύλη Ριάνα, Ασιμος, «Συννεφούλα»

Η πραγματικότητα όμως φαίνεται πως τον διαψεύδει. Χθες ο μητροπολίτης Υδρας Εφραίμ ο οποίος συμμετείχε στην Επιτροπή Διαλόγου της Εκκλησίας με την Πολιτεία στην εισήγησή του προς την Ιεραρχία παρουσίασε αναλυτικά όλες τις αλλαγές που ζήτησε η Εκκλησία και τελικώς έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση. Μάλιστα δεν ήταν μία και δύο, αλλά πολλές. Ζήτησε η Εκκλησία να φύγει το τραγούδι της Ριάνα «Umbrella» από το βοηθητικό εκπαιδευτικό υλικό των Θρησκευτικών στην Α’ Λυκείου; Το τραγούδι καταργήθηκε. Απαίτησαν οι μητροπολίτες να μείνουν εκτός ύλης οι στίχοι του τραγουδιού του Νικόλα Ασιμου «Ο μπαγάσας» αλλά και η «Συννεφούλα» του Διονύση Σαββόπουλου; Ομοίως η Πολιτεία ικανοποίησε και τα δύο «ιερά» αιτήματα. Επίσης, αφαιρέθηκε από την ύλη του Λυκείου και από το εκπαιδευτικό υλικό μία γελοιογραφία του «Economist» –πάντα ύστερα από παραίνεση των ιεραρχών –για τους θρησκευτικούς πολέμους. Ακόμη η Εκκλησία ζήτησε στην Α’ Γυμνασίου να δηλωθεί με σαφήνεια στους μαθητές πως η γιόγκα «δεν είναι γυμναστική, αλλά θρησκευτική πρακτική».
Το Ποτάμι: Υπέγραψαν και Θρησκευτικό Μνημόνιο

Η συνθηκολόγηση της κυβέρνησης για το θέμα των Θρησκευτικών έδωσε πάτημα στο Ποτάμι για να εξαπολύσει νέα επίθεση στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο τομέας Παιδείας κατηγορεί την κυβέρνηση για νέο μνημόνιο «συνεργασίας», με την Εκκλησία αυτήν τη φορά, και για έγκριση των βιβλίων από την Ιεραρχία, ενώ απορεί πού «πήγε και αυτή η κόκκινη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας όταν δεν το τολμά ούτε για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών».