Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, εντός και εκτός των τειχών της Δικαιοσύνης, εκτιμάται από δικαστές και νομικούς ότι είναι η ομόφωνη αθώωση του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιου Ράντου από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός, ο οποίος συμμετείχε στην Ολομέλεια του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, βρέθηκε ελεγχόμενος μετά τη δημοσιοποίηση προσωπικών του δεδομένων. Διαρροή που συνέπεσε χρονικά (!) με την περίοδο που βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη οι κεκλεισμένων των θυρών διασκέψεις του ΣτΕ για το κρίσιμο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Μία υπόθεση που αναμφίβολα, όπως έδειξε και η πρόσφατη ιστορία, δεν είχε μόνο δικαστική, αλλά πρωτίστως πολιτική βάση.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι τότε η δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων του ανώτατου δικαστικού λειτουργού με τη μορφή διαλόγων σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, τόσο από τις δικαστικές ενώσεις, όσο και από τον νομικό και πολιτικό κόσμο. Είχε μάλιστα εκληφθεί από πολλούς ως μοχλός άσκησης πιέσεων ενόψει της επικείμενης, τότε, κρίσης του δικαστηρίου για τις τηλεοπτικές άδειες.
Για την υπόθεση είχε διατάξει έρευνα ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο συνεδρίασε υπό την προεδρία της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, λίγες ημέρες πριν η ανώτατη δικαστής αποχωρήσει από το Δικαστικό Σώμα λόγω ορίου ηλικίας όπως ρητά επιτάσσει το Σύνταγμα.
Στο κενό και οι πανηγυρισμοί για τον Γιάννο
Ενα προαναγγελθέν φιάσκο αποδείχθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής για τα εξοπλιστικά προγράμματα επί των ημερών του Γιάννου Παπαντωνίου, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που είχαν προειδοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου ότι η Βουλή δεν νομιμοποιείται να εμπλακεί στην έρευνα της τακτικής Δικαιοσύνης, στη δικαιοδοσία της οποίας και μόνο εμπίπτει η υπόθεση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Για το αδίκημα της απιστίας ούτε λόγος αφού ήταν ήδη παραγεγραμμένο.
Ετσι το μόνο που κατάφερε η Προανακριτική ήταν το προφανές, παρά τους… σχεδόν πανηγυρικούς τόνους που επιχειρήθηκε να δοθούν στο σχετικό δελτίο Τύπου, σύμφωνα με το οποίο: «Η Βουλή οδηγεί τον πρώην Υπουργό Ι. Παπαντωνίου να δικαστεί από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις». Και αυτό καθώς κρίθηκε ότι η πράξη της νομιμοποίησης «δεν τελέστηκε κατά τη διάρκεια των υπουργικών του καθηκόντων», όπως ήταν γνωστό σε όλους, και «κατά συνέπεια η δίωξή της αποτελεί αρμοδιότητα των κοινών Ποινικών Δικαστηρίων», όπως φώναζε η αντιπολίτευση αλλά και νομικοί ακόμη και από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.