Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πολιτικο-οικονομικο-αθλητικό θρίλερ με επίκεντρο το Κατάρ.
Λίγες εβδομάδες μετά τον διπλωματικό και οικονομικό αποκλεισμό του μικρού εμιράτου της Αραβικής Χερσονήσου από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, τα Αραβικά Εμιράτα, την Υεμένη και τις Μαλδίβες, η γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ» εξασφάλισε την περίφημη Εκθεση Γκαρσία, η οποία αποκαλύπτει τις μεθόδους που χρησιμοποίησε το Κατάρ για να αναλάβει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.
Η έκθεση των 430 σελίδων ήταν το αποτέλεσμα έρευνας 18 μηνών του αμερικανού δικηγόρου Μάικλ Γκαρσία, ο οποίος είχε λάβει σχετική εντολή από τη FIFA.
Ωστόσο, δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα ολοκληρωμένη αλλά μια περίληψη 42 σελίδων, την οποία είχε επιμεληθεί ο επικεφαλής του δικαστικού τμήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γιόαχιμ Εκερτ. Ο Γκαρσία είχε εκφράσει ενστάσεις για αλλοίωση των συμπερασμάτων και παραιτήθηκε.
Ο γερμανός δημοσιογράφος της «Μπιλντ» Πέτερ Ρόσμπεργκ είχε προσφέρει μια πρόγευση για το τι θα αποκαλυφθεί από την Εκθεση Γκαρσία μέσω αναρτήσεων στον λογαριασμό του στο facebook.
Με μια αιφνιδιαστική απόφαση όμως του Βασίλη Σκουρή που εξελέγη πρόσφατα στη θέση του προέδρου του δικαστικού τμήματος της Επιτροπής Δεοντολογίας της FIFA, η Διεθνής Ομοσπονδία ανήρτησε μέσω ειδικού link στην ιστοσελίδα της ολόκληρη την Εκθεση, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα «παράνομη» τη διαρροή της στη γερμανική εφημερίδα.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως οι Γερμανοί ήταν οι πρώτοι που είχαν αντιμετωπίσει με επιφυλάξεις τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022 αμέσως μετά τον διπλωματικό αποκλεισμό του Κατάρ από τις αραβικές χώρες.
Κεντρικό σημείο των αποκαλύψεων, όπως τις μετέδωσε ο Ρόσμπεργκ, είναι η κατάθεση ποσού 2 εκατ. δολαρίων σε αποταμιευτικό λογαριασμό ενός δεκάχρονου κοριτσιού, κόρης μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA, από άγνωστη πηγή.
Το συγκεκριμένο εύρημα που είναι άκρως εντυπωσιακό, το είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» το 2014. Ακόμα και ο Ρόσμπεργκ σημειώνει πως «δεν υπάρχουν εκπλήξεις» για όποιον παρακολουθεί από κοντά τη συγκεκριμένη ιστορία. Τονίζει επίσης ότι δεν μπορεί να πει κάποιος ξεκάθαρα πως το Κατάρ εξαγόρασε τις ψήφους των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA, διαφαίνονται ωστόσο η διαφθορά, η απληστία και οι συγκαλύψεις στους κόλπους της Διεθνούς Ομοσπονδίας.
«Θα ήταν αφέλεια να πιστεύουμε πως άνθρωποι όπως ο Γκαρσία και ο τότε βοηθός του στις έρευνες Κόρνελ Μπόρμπελι θα μπορούσαν να ανακαλύψουν σαφείς αποδείξεις» επισήμανε ο Ρόσμπεργκ.
Σύμφωνα πάντως με την «Μπιλντ», η Εκθεση Γκαρσία αποτέλεσε τη βάση για τις συλλήψεις των αξιωματούχων της FIFA στη Ζυρίχη, τον Μάιο του 2015.