Το σοκ επενδύσεων θα έλθει πρώτα από τις ελληνικές επιχειρήσεις, μόνο αυτές μπορούν να αποτελέσουν τον καταλύτη για την αντιστροφή του κλίματος, μετά θα ακολουθήσουν οι ξένοι.

Τα λόγια είναι του διευθύνοντος σύμβουλου της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ Γιώργου Περιστέρη, κατά την γενική συνέλευση του ομίλου, όπου για μια ακόμη φορά απηύθυνε κάλεσμα στους έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν, αφού μόνο έτσι θα ανοίξουν το πορτοφόλι και τα ξένα κεφάλαια. «Εχουμε ανάγκη από έναν επενδυτικό πατριωτισμό, την αρχή πρέπει να κάνουν οι εγχώριες επιχειρήσεις που αποδέχονται τον κίνδυνο της χώρας και γνωρίζουν πώς να κατευθύνουν τις επενδύσεις τους ανάμεσα στα εμπόδια της δύσκολης και βαλτωμένης ελληνικής γραφειοκρατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Οι ξένοι επενδυτές, όπως έχουν δείξει και διεθνείς μελέτες στην πλειονότητα των περιπτώσεων ακολουθούν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η οποία στη διάρκεια της κρίσης έχει επενδύσει 1,5 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στις προοπτικές του ομίλου, ο Περιστέρης μίλησε για την στρατηγική απόφαση απεξάρτησης, όσο αυτό είναι το δυνατόν, από τις κατασκευές που είναι από τη φύση του κυκλικό και ευμετάβλητο αντικείμενο και τη στροφή σε μακροχρόνιες πηγές εσόδων και κερδοφορίας όπως οι παραχωρήσεις, τα ενεργειακά έργα και οι υποδομές. Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος ο όμιλος επενδύει 300 εκατ. σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υποδομές, ενώ δρομολογεί την παρουσία του σε πρωτοποριακούς τομείς όπως έργα αποθήκευσης ενέργειας μέσω αντλησιοταμίευσης.