Σε αναζήτηση εσόδων από το μέτωπο της φορολογίας βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να καλύψει την τρύπα 20 δισ. ευρώ στον κοινοτικό προϋπολογισμό, την οποία εκτιμάται ότι ανοίγει η αποχώρηση της Βρετανίας, μαζί με την ανάγκη ενίσχυσης της κοινής άμυνας.
Προκειμένου να προλειάνει το έδαφος για τις δύσκολες πολιτικές αποφάσεις που θα κληθεί σύντομα να πάρει η ΕΕ, ο επίτροπος Προϋπολογισμού Γκίντερ Ετινγκερ ανακοίνωσε ότι μεταξύ των άλλων εξετάζονται αύξηση των εσόδων και ψαλίδι στις δαπάνες. Δηλαδή, είτε θα πρέπει να πέσει μαχαίρι στις δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού είτε το βάρος θα πέσει και πάλι στις πλάτες των ευρωπαίων φορολογουμένων.
Προς την κατεύθυνση αυτή ο επίτροπος Προϋπολογισμού παρουσίασε έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο οι Βρυξέλλες εξετάζουν μεταξύ άλλων μία σειρά από σενάρια, από την επιβολή νέων φόρων, έως την αύξηση των συνεισφορών των 27 κρατών-μελών μαζί με γενναίες περικοπές στον σημερινό κοινοτικό προϋπολογισμό.
«Πρέπει να ληφθούν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις» επισημαίνεται στο έγγραφο, το οποίο θέτει το ερώτημα «κατά πόσο μπορεί η Ευρώπη να ανταποκριθεί στις υφιστάμενες πολιτικές και στις νέες προτεραιότητές της ένα συρρικνούμενο προϋπολογισμό;».
Τα τελευταία χρόνια ο προϋπολογισμός της ΕΕ κυμαίνεται μεταξύ 140 και 150 δισ. ευρώ ετησίως και έχει αποτελέσει πολλές φορές αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ Βορρά και Νότου, καθώς το 70% και πλέον του ετήσιου προϋπολογισμού της αφορά αγροτικές και περιφερειακές χρηματοδοτήσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με την Επιτροπή, το τελευταίο διάστημα έχουν προκύψει νέες ανάγκες όπως η αντιμετώπιση του Προσφυγικού, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και η κοινή άμυνα. Ως αποτέλεσμα η Κομισιόν, στο πλαίσιο της Λευκής Βίβλου για το Μέλλον της Ευρώπης των 27, παρουσίασε μία σειρά από προτάσεις για την επικαιροποίηση των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ και την ενίσχυση των ευρωπαϊκών ιδίων εσόδων.
«Εφόσον η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, θα πρέπει από κάπου να βρούμε και τους απαραίτητους πόρους. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Μπορούμε είτε να μάθουμε να ξοδεύουμε λιγότερα είτε να αναζητήσουμε νέα έσοδα. Αλλά ανεξάρτητα από το τι θα κάνουμε, κάθε ευρώ που επενδύεται και που προέρχεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, πρέπει να προσφέρει προστιθέμενη αξία και να έχει θετική επίδραση στην καθημερινή ζωή των πολιτών» είπε ο Ετινγκερ κατά την παρουσίαση του εγγράφου.
Το πιθανότερο είναι πως με βάση τα νέα δεδομένα και κυρίως τις συνέπειες του Brexit, θα συμβεί ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω, δηλαδή και αναδιανομή των δαπανών και αύξηση των κοινοτικών εσόδων.