Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατάφερε να αποσπάσει την υψηλότερη διάκριση από το TripAdvisor, τον μεγαλύτερο ταξιδιωτικό ιστότοπο παγκοσμίως, καθιστώντας έτσι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών το δεύτερο καλύτερο μουσείο στην Ελλάδα στην κατηγορία του και το πρώτο στη Θεσσαλία.
Η ιδέα για τη δημιουργία ενός μουσείου φυσικής ιστορίας στην Καλαμπάκα γεννήθηκε πριν από περίπου 30 χρόνια. Ο διευθυντής του μουσείου όταν ήταν παιδί πήγαινε συχνά στο δάσος, γεγονός που του ξύπνησε την περιβαλλοντική συνείδηση. Το όραμά του ενστερνίστηκαν δύο φίλοι και ως αποτέλεσμα πριν από περίπου δυόμισι χρόνια η ιδέα έγινε πραγματικότητα. Φέτος, μάλιστα, η επισκεψιμότητα του μουσείου καταγράφει αύξηση 30% συγκριτικά με την περσινή χρονιά.
«Η δυσκολία για τη δημιουργία ενός μουσείου είναι η συλλογή των εκθεμάτων, ιδίως όταν αυτά είναι σπάνια» λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών Νίκος Πάλλας.
Στον 1.100 τ.μ. χώρο συστεγάζονται στην πραγματικότητα δύο μουσεία: φυσικής ιστορίας και μανιταριών. «Είχα σκεφτεί να δημιουργήσω το πρώτο μουσείο μανιταριών στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη και σε αυτό βοήθησε ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας Γιώργος Κωνσταντινίδης» συμπληρώνει ο Πάλλας.
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΑ ΕΙΔΗ. Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας εκτίθενται περισσότερα από 350 είδη πτηνών και θηλαστικών, που καλύπτουν πλήρως την πανίδα της περιοχής και όχι μόνο. «Το σημαντικό για εμάς και αυτό που διαφοροποιεί το μουσείο είναι ότι καταφέραμε να έχουμε στις προθήκες μας αρκετά από τα πιο σπάνια ζώα και πτηνά, ακόμη και κάποια είδη που έχουν εξαφανιστεί» προσθέτει.
Χαρακτηριστικά ο ασπροπάρης, σπάνιο είδος γύπα, οποίο πριν από περίπου 25 – 30 χρόνια κυριαρχούσε στα Μετέωρα και αριθμούσε περί τα 400 πουλιά. Σήμερα, καταγράφονται στην περιοχή μόλις τρία άτομα από αυτό το αποδημητικό πτηνό.
Στις προθήκες του μουσείου βρίσκονται και 17 βικτωριανά εκθέματα όπως το πτηνό λεπτομύτα, το οποίο ταριχεύτηκε πριν από 180 χρόνια. «Η τελευταία παρατήρηση της λεπτομύτας στην Ελλάδα έγινε πριν από 17 χρόνια. Για τους επιστήμονες θεωρείται πια ένα εξαφανισμένο είδος» τονίζει ο Πάλλας. Οπως εξαφανισμένο είναι και το μεταναστευτικό περιστέρι της Αμερικής. Οι άνθρωποι του μουσείου στην Καλαμπάκα χρειάστηκαν 14 ολόκληρα χρόνια προκειμένου να περιέλθει στην κατοχή τους το πτηνό πριν από δύο χρόνια, το οποίο έχει εξαφανιστεί από τον 18ο αιώνα.
Ο τρόπος παρουσίασης των εκθεμάτων ώθησε το TripAdvisor να δώσει στο μουσείο πιστοποιητικό διάκρισης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά: τα ζώα και τα μανιτάρια παρουσιάζονται πίσω από τις προθήκες μέσα στο φυσικό περιβάλλον όπου ζουν, όπως για παράδειγμα στο δάσος, στους υγρότοπους, στην αλπική ζώνη. Ετσι γίνεται προσομοίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο επισκέπτης να “μπαίνει” μέσα στο περιβάλλον όπου ζούσε το ζώο ή όπου φύτρωνε το μανιτάρι» τονίζεται.
Στο τρίτο επίπεδο του χώρου, οι επισκέπτες μπαίνουν στο Μουσείο Μανιταριών όπου εκτίθενται περισσότερα από 300 είδη. Μάλιστα, τα μανιτάρια είναι γλυπτά, σε απόλυτη ομοιότητα χρώματος και μεγέθους με τα φυσικά και παρουσιάζονται σε τρεις φάσεις ανάπτυξης, προκειμένου να γίνεται κατανοητός ο κύκλος ζωής τους. Τον περασμένο Μάρτιο, το μουσείο υπέγραψε μια σημαντική συμφωνία με το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας για την ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων μανιταριών του μουσείου αλλά και για την ανάδειξη της διατροφικής τους αξίας. Ηδη οι επισκέπτες μπορεί να βρουν 50 κωδικούς προϊόντων μανιταριών και τρούφας και μέχρι τα τέλη του χρόνου υπάρχει πρόβλεψη να προστεθούν άλλοι 20 κωδικοί.
Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ.Για τρίτη χρονιά θα γίνει στην Καλαμπάκα η Γιορτή Μανιταριού (29 – 30 Σεπτεμβρίου και 1η Οκτώβρη), που διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι στη διοργάνωση συμμετείχαν περισσότεροι από 8.000 πολίτες και επιστήμονες, ενώ μοιράστηκαν δωρεάν 10.000 μερίδες φαγητό.
Μανιταροεδέσματα και τρουφομακαρονάδες από δεκάδες σεφ, εξορμήσεις στο βουνό για κυνήγι τρούφας και συλλογή-ταυτοποίηση μανιταριών, εκθέσεις, σεμινάρια, δράσεις για παιδιά και καλλιτεχνικά δρώμενα, συνθέτουν το τριήμερο. Η εκδήλωση έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Μετεώρων και μανιταροφιλικών οργανώσεων με κορυφαία εκείνη των Μανιταρόφιλων Ελλάδας.
«Σκοπός μας είναι την επόμενη χρονιά να πραγματοποιήσουμε την 1η Πανελλήνια Γιορτή Τρούφας. Εργαζόμαστε λοιπόν από τώρα γιατί θέλουμε η Καλαμπάκα να μείνει στον κόσμο ως η πόλη της τρούφας» λέει ο Νίκος Πάλλας.