Η αλλεργιολόγος, τ. διευθύντρια στο ΕΣΥ, δρ Καλλιόπη Κόντου-Φίλη απαντά ότι υπάρχει αλλεργία στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως και σε άλλους φυσικούς παράγοντες, όπως η ζέστη, το ψύχος, η τριβή, η πίεση κ.ά.
Η περίπτωση της αλλεργίας στον ήλιο είναι πιο πολύπλοκη, γιατί η ίδια κλινική εικόνα (εξάνθημα με κνησμό κατά την έκθεση του δέρματος στον ήλιο) μπορεί να είναι πρωτογενές πρόβλημα ή δευτερογενές από άλλη παθολογική κατάσταση (αυτοάνοσο νόσημα) ή ακόμη και εκδήλωση φαρμακευτικής αλλεργίας υπό την επίδραση του ηλιακού φωτός (φωτοαλλεργία είναι ο επιστημονικός όρος και είναι δυνατό να προκληθεί από φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα ή από ορισμένα τοπικά ιδιοσκευάσματα).
Η ακριβής διάγνωση απαιτεί επίσκεψη σε αλλεργιολόγο, που θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα από το ιστορικό, την κλινική εξέταση και τον εργαστηριακό έλεγχο.
Τα μόνα προληπτικά μέτρα που μπορεί να προταθούν, χωρίς να έχει προηγηθεί εξέταση της πάσχουσας, είναι η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και η χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας.
Να προτιμάτε όμως αντηλιακά εταιρειών που είναι γνωστό ότι έχουν προϊόντα για ευαίσθητα δέρματα, αφού ορισμένα από τα κοινά αντηλιακά του εμπορίου μπορεί να περιέχουν φωτοευαισθητοποιές ουσίες και να επιπλέξουν το πρόβλημα.