Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος δρ Δημήτρης Γρηγοράκης απαντά ότι το φοινικέλαιο έχει τελευταία έρθει αρνητικά στην επικαιρότητα, ύστερα από πρόσφατες αναφορές ότι είναι πιθανώς καρκινογόνο όταν υπόκειται σε υψηλές θερμοκρασίες κατά την επεξεργασία του.

Από μια έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο κύριος κίνδυνος για καρκίνο αφορά τους γλυκιδυλεστέρες, ένα είδος λιπαρών οξέων που σχηματίζονται κατά την επεξεργασία των τροφίμων ή όταν το φοινικέλαιο διυλίζεται σε θερμοκρασίες πάνω από 200°C.

Το χαμηλό κόστος του, οι πολλαπλές χρήσεις του, η ανθεκτικότητά του σε ακραίες θερμοκρασίες κατά το τηγάνισμα και η ιδιότητά του να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των προϊόντων έχουν ως αποτέλεσμα η βιομηχανία τροφίμων να το χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο. Υπάρχει μέσα σε οδοντόκρεμες, καλλυντικά, σαμπουάν, σαπούνια, απορρυπαντικά, αρτοπαρασκευάσματα, μαργαρίνη, ζύμες και γλυκά, ενώ χρησιμοποιείται και ως μαγειρικό λάδι.

Να καταναλώνετε, λοιπόν, όσο το δυνατόν λιγότερο φοινικέλαιο. Να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες κάθε προϊόντος, να αποφεύγετε όσο μπορείτε τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, να φτιάχνετε μόνοι σας στο σπίτι ό,τι μπορείτε (λ.χ. μπισκότα και κέικ) και να δίνετε βάρος στις φρέσκες ακατέργαστες τροφές.