Παναγιώτης Καρκατσούλης: Διαβάστε λίγο κύριε Μπάρκα.

Κώστας Μπάρκας: Απολύτως διαβάζω.

Παναγιώτης Καρκατσούλης: Πείτε μας πόση είναι η μοριοδότηση.

Κώστας Μπάρκας: Ακούστε τι θα σας πω, έχετε… Ολη η τοποθέτησή σας, πέραν της ταύτισης πλήρως με τη γραμμή της ΝΔ –άλλωστε, ουρά της είστε -, είναι ανακριβή όλα αυτά που λέτε.

Παναγιώτης Καρκατσούλης: Αφού είναι ανακριβή, πείτε πόσο είναι η μοριοδότηση.

Κώστας Μπάρκας: Να σας πω γιατί, διότι κάνετε αχταρμά μια… διάφορες απόψεις, αχταρμά.

Παναγιώτης Καρκατσούλης: Πείτε πόση είναι η μοριοδότηση κι αφήστε τα αυτά.

Κώστας Μπάρκας: Εσείς να τα αφήσετε αυτά.

H στιχομυθία έγινε στη χθεσινή πρωινή ζώνη του Σκάι. Μακάρι, πάντως, να ήταν το υπό συζήτηση θέμα έστω και ως αχταρμάς στο μυαλό του βουλευτή της συμπολίτευσης. Γιατί αν κρίνει κανείς από την απεγνωσμένη του προσπάθεια να αποφύγει την απάντηση στο ερώτημα «πόση είναι η μοριοδότηση;» των συμβασιούχων στην καθαριότητα, μάλλον το αγνοούσε πλήρως.

Επιστολή

Οι «Financial Times» έλαβαν μια επιστολή από έναν αναγνώστη τους και τη δημοσίευσαν χθες στην ιστοσελίδα τους. Σύνηθες, θα μου πείτε. Μόνο που ο αναγνώστης είναι Ελληνας ονόματι Στέφανος Καψάσκης και η επιστολή έχει τίτλο «FT, σας παρακαλώ σταματήστε να προμοτάρετε τον Γιάνη Βαρουφάκη και το έργο του». Αφορμή στάθηκε, σύμφωνα με τον αποστολέα, πως δυο φορές μέσα σε τρεις μέρες δυο αρθρογράφοι προωθούσαν τον Βαρουφάκη. Ο Μάρτιν Γουλφ και ο πιο γνωστός στο ελληνικό κοινό Βόλφγκανγκ Μίνχαου.

Γράφει, λοιπόν, ο Καψάσκης: «Οσοι από εμάς αναγκαστήκαμε να βιώσουμε την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση του κ. Βαρουφάκη με τους πιστωτές της Ελλάδας το 2015 (στην πραγματικότητα, ένα εξάμηνο παιχνίδι “κοκορομαχίας”) και ακόμα αναγκαζόμαστε να ζήσουμε με τη ζημιά που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία (υπολογίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος πως υπερβαίνει τα 85 δισ. ευρώ ή το 46% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος), δικαιούμαστε να αισθανόμαστε ότι ο κ. Γουλφ και ο κ. Μίνχαου ρίχνουν αλάτι στην πληγή με το να διατηρούν τημακρόχρονη εκστρατεία αυτοπροβολής του, της οποίας η εξάμηνη διαχείριση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι παρά ένα μόνο (ακριβό) κεφάλαιο».

Απάντηση

Ο Γιάνης έσπευσε να απαντήσει με ένα τιτίβισμα: «Γράμμα προς τους FT: Παρακαλώ μη λέτε τίποτα που να ενοχλεί την τρόικα. Οι Ελληνες πρέπει να είναι υποδείγματα κρατουμένων. Στον αιώνα τον άπαντα!». Βέβαια, ίσως δεν πρόσεξε τα σχόλια των αναγνωστών της ηλεκτρονικής έκδοσης της έγκριτης εφημερίδας κάτω από την επιστολή. Τα περισσότερα έχουν γίνει από Ελληνες και σχεδόν όλοι συμφωνούν απόλυτα με τον Καψάσκη.

Ανέκδοτο

Παρεμπιπτόντως, υπάρχει κι ένας χρήστης που έχει σχολιάσει με ένα ανέκδοτο (περίπου δικής του εμπνεύσεως, για την ακρίβεια με μια παραλλαγή ανεκδότου για τους Βρετανούς). «Πώς καταλαβαίνεις ότι ένα αεροπλάνο είναι γεμάτο από αντιβαρουφακικούς Ελληνες που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό; Συνεχίζει να ακούγεται μουρμουρητό κι αφού σταματήσουν οι μηχανές».

Χιούμορ

Θυμάστε που σας έλεγα προχθές για το event «Ντεϊσελμπλούμ Νάιτς» που έγινε στις Βρυξέλλες από νότιους ευρωβουλευτές; Η ιδέα ήταν του Στέλιου Κούλογλου και προσκάλεσε, λέει,- μαζί με τους υπόλοιπους διοργανωτές –τον ολλανδό υπουργό Οικονομικών. Και ήλπιζε «να έχει το χιούμορ ν’ ανταποκριθεί στην πρόσκληση». Ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ δεν πήγε. Τους απάντησε, όμως μέσω του γραφείου του: «Μοιραζόμαστε τη φιλοδοξία και τον στόχο σας να πολεμηθούν τα στερεότυπα».

Ο Κούλογλου, λοιπόν, άνοιξε την πρώτη βραδιά του διημέρου event λέγοντας «υψώνουμε τα ποτήρια μας και πίνουμε στην υγεία του κυρίου Ντεϊσελμπλούμ». Και η πορτογαλίδα ευρωβουλευτής της ευρωομάδας της Αριστεράς Μαρίζα Ματίας συμπλήρωσε «τον ευχαριστούμε που μας ένωσε!». Δεν ξέρω ποιος τρολάρει ποιον, αλλά παραδόξως ο «διάλογος» που έγινε μεταξύ Νοτίων και Ντεϊσελμπλούμ μοιάζει πολιτισμένος.

Μπουγαδόνερο

Σόλαρισε πάλι ο Ευκλείδης. Μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Τσακαλώτος υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέστη μετάλλαξη –«δεν υπέστη ό,τι ο Απόστολος Παύλος στον δρόμο για τη Δαμασκό» –αλλά ακολουθεί μια πολιτική που είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών. Και συμπλήρωσε: «Δεν έγινε μετάλλαξη, αλλά συμβιβασμός και μέσα σε αυτόν τον συμβιβασμό κρατήσαμε το μωρό και πετάξαμε το μπουγαδόνερο». Δεν περίμενε κανείς από τον υπουργό Οικονομικών να αποφύγει τον αγγλισμό, αλλά φοβάμαι ότι ούτε ένας δεν του έχει πει πως μαζί με την πέτρα πετάνε και τη φακή εκεί στην κυβέρνηση.