Στην ξακουστή στρατιωτική πραγματεία «Η Τέχνη του Πολέμου», ο κινέζος στρατηγός Σουν Τζου υπογραμμίζει ότι «το να είσαι ανίκητος εξαρτάται από την άμυνα. Η πιθανότητα όμως να νικήσεις εξαρτάται από την επίθεση». Η αναφορά δεν γίνεται τυχαία, καθώς στη συγκεκριμένη φράση, που έχει εφαρμογή και στο μπάσκετ, συνοψίζεται η φιλοσοφία του νέου ομοσπονδιακού προπονητή της Εθνικής Ανδρών Κώστα Μίσσα, ο οποίος ανέλαβε να διαδεχθεί τον Φώτη Κατσικάρη και να καθοδηγήσει την ομάδα στο επικείμενο Ευρωμπάσκετ (Φινλανδία, Ρουμανία, Ισραήλ, Τουρκία, 31 Αυγούστου – 17 Σεπτεμβρίου).

Τι Στρατηγός θα ήταν, άλλωστε, αν δεν τοποθετούσε σε περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη του την «Τέχνη του Πολέμου», η οποία έχει εμπνεύσει από τον Ναπολέοντα έως τον Μάο Τσετούνγκ και την Καταιγίδα της Ερήμου; Ο 64χρονος προπονητής εξασφάλισε το προσωνύμιο, που τον ακολουθεί μέχρι σήμερα, από τα δοξασμένα χρόνια του ως παίκτης του Πανιωνίου (1968-86 και 1988-89). Τον είχε βαφτίσει έτσι ο αείμνηστος αθλητικός συντάκτης Γιάννης Αντωνόπουλος, που είχε κάνει σημαντική καριέρα μεταξύ άλλων στο «Φως των Σπορ» και στο «Βήμα», αποδίδοντας την οξυδέρκειά του στην οργάνωση του παιχνιδιού.

Ε, λοιπόν, αυτή την οργάνωση, που πλέον είναι βουτηγμένη στην εμπειρία και την αστείρευτη γνώση, καλείται να επαναφέρει και στην Ανδρών, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε βγει από τη σωστή κατεύθυνση, όχι επειδή δεν είχε ικανό «αφεντικό», αλλά γιατί δεν κατάφερε ποτέ να γίνει ομάδα με χημεία και ξεκάθαρους ρόλους. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται σωστή διαχείριση των προσωπικοτήτων και καίριες παρεμβάσεις. Και σε «αυτό το κομμάτι», που αποτελεί μια από τις αγαπημένες φράσεις του, ο Μίσσας θεωρείται αυθεντία. Ο 64χρονος καθηγητής –όνομα και πράγμα, αν συνυπολογίσει κανείς ότι επί 35 χρόνια και μέχρι το 2013 εργάστηκε στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών –δεν έχει να αποδείξει ούτε να χάσει κάτι στην Εθνική Ανδρών. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν ρέκτη του μπάσκετ, που ζει και αναπνέει για την πορτοκαλί θεά και δεν είναι τυχαίο ότι χθες εθεάθη στο Μεσολόγγι να παρακολουθεί αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παίδων!

ΣΤΟΧΟΣ Η ΚΟΡΥΦΗ. «Η Εθνική πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας στο Ευρωμπάσκετ. Η ομάδα πρέπει να είναι στα μετάλλια. Αν δεν είναι στα μετάλλια, τότε θα είναι αποτυχία» υποστήριξε και δεν κρύφτηκε ο έμπειρος προπονητής, ο οποίος είχε οδηγήσει την Εθνική Νέων στο χρυσό και το αργυρό μετάλλιο σε διαδοχικά Ευρωμπάσκετ (2009 και 2010), ενώ ήταν ο πρώτος ομοσπονδιακός προπονητής στην παρθενική εμφάνιση του Γιάννη Αντετοκούνμπο με το εθνόσημο.

Ολα αυτά μαρτυρούν ότι σημαντικό κομμάτι της βάσης της Εθνικής θα έχουν οι γεννημένοι το 1990 (Σλούκας, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Παππάς), καθώς και το 1994 (Αντετοκούνμπο, Παπαπέτρου, Αγραβάνης), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Στρατηγός δεν γνωρίζει απέξω κι ανακατωτά τις παλιοσειρές, όπως οι Γιάννης Μπουρούσης, Γιώργος Πρίντεζης, Νικ Καλάθης και όσοι ακόμη κληθούν στην προετοιμασία. Το βέβαιον είναι ότι έχουμε μπροστά μας έναν προπονητή με βαθιά γνώση του αθλήματος, από τα χέρια του οποίου έχουν περάσει δεκάδες προπονητές (ΤΕΦΑΑ) και παίκτες, με τρομερή μεταδοτικότητα και νοοτροπία νικητή. Ολα τα άλλα θα αποτιμηθούν στο παρκέ, ενώ καλώς ή κακώς ο προπονητής κρίνεται εκ του αποτελέσματος.