Ολο και πιο σίγουρος για νίκη της ΝΔ στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα. Η αυτοπεποίθησή του ήταν εμφανής και χθες το βράδυ κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του Economist.

O Kυριάκος απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο της αγοράς να ετοιμάζεται για επενδύσεις στην Ελλάδα. Προεξόφλησε μάλιστα ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει η πολιτική στην Ελλάδα και εκείνος θα είναι στο τιμόνι της χώρας, γι’ αυτό από τώρα έστειλε προσκλητήριο για επενδύσεις. Το γαλάζιο σχέδιο, όπως έχει επαναλάβει στο παρελθόν ο πρόεδρος της ΝΔ, περιλαμβάνει πέντε βασικά βήματα:

n Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές με την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου της ΝΔ για την οριστική έξοδο από την κρίση.

n Βελτίωση της ρευστότητας της οικονομίας μέσω δράσεων για την επιστροφή καταθέσεων, τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

n Εμπροσθοβαρή εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της αύξησης της εξωστρέφειας και των επενδύσεων.

n Αλλαγή του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής, με μείωση φόρων και δαπανών και αποτελεσματικότερο κράτος, με ταυτόχρονη διεκδίκηση τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από τώρα, όχι από το 2023.

n Αποσαφήνιση των παρεμβάσεων μείωσης του δημόσιου χρέους, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά του, με μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ, όχι στο 3,5% του ΑΕΠ που έχει αποδεχθεί η σημερινή κυβέρνηση.