Η Φώφη Γεννηματά έριξε χθες και το γάντι των εκλογών στον Αλέξη Τσίπρα. «Είναι φανερό πια ότι η λύση στη χώρα περνάει μέσα από τις εκλογές», ήταν το νέο χτύπημα στον Πρωθυπουργό, μετά την επιστροφή στο Μαξίμου, περίπου ως ανεπίδοτης, της πρόσκλησης για ένα «προοδευτικό μέτωπο».
Το εκλογικό μήνυμα της Γεννηματά δεν είναι ασύνδετο με το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που ξεκινά αύριο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ως αφετηρία μιας διαδρομής που οδηγεί σε μια νέα Κεντροαριστερά. Με την χθεσινή παρέμβαση, η επικεφαλής της ΔΗΣΥ όχι μόνο σκληραίνει ακόμα περισσότερο την αντιπολιτευτική στάση της απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προσπαθεί να συσπειρώσει τις δυνάμεις του ευρύτερου Κέντρου που μέχρι πρότινος έβλεπαν με καχυποψία τη διπλωματικότητα με την οποία προσπερνούσε τις ερωτήσεις περί εκλογών.
«Η παραμονή της στην εξουσία είναι μια πολύ δύσκολη ισορροπία και ανά πάσα στιγμή από δω και πέρα μπορεί να έχουμε πολιτικές εξελίξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά (Star), εξηγώντας την κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής επίθεσης. «Η δική της προσπάθεια για αλλαγή πολιτικής ξεκίνησε από πέρυσι, όταν χτύπησα το καμπανάκι πριν κλείσει η πρώτη αξιολόγηση λέγοντας “παραιτηθείτε” για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, να κλείσει διαφορετικά την πρώτη αξιολόγηση, χωρίς όλες αυτές τις επώδυνες ρυθμίσεις. Δεν με άκουσε κανείς», πρόσθεσε, διαβλέποντας πλέον ως λύση την προσφυγή στις κάλπες. Παράλληλα, ρίχνοντας ευθύνες τόσο στην κυβερνητική πολιτική όσο και στην αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ, η επικεφαλής της ΔΗΣΥ παρουσίασε το πλαίσιο βάσει του οποίου η Συμπαράταξη θα διεκδικήσει μια νέα προγραμματική συμφωνία, καθώς «το μοντέλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ένα ισχυρότερο κόμμα κι ένα συμπλήρωμα από δίπλα, δεν μπορεί να δώσει διέξοδο στα προβλήματα της χώρας. Εμείς βάζουμε το πλαίσιο, μιλάμε για προγραμματική συμφωνία, για ευρύτατη δυνατή συνεννόηση πολιτικών δυνάμεων, κοινοβουλευτικής στήριξης, λαϊκής στήριξης».
Η αναφορά στις εκλογές δεν ήταν τυχαία. Ολο το προηγούμενο διάστημα στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατούσε η εκτίμηση πως «οι κάλπες αργούν ακόμη» και αυτό τους έδινε τη δυνατότητα να χαράξουν την πολιτική του χώρου απλώνοντας τα επόμενα βήματα της Συμπαράταξης μέχρι τις αρχές του 2018. Πλέον, με την επιφύλαξη των πολιτικών εξελίξεων, τόσο το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όσο και το ιδρυτικό της Συμπαράταξης ενδέχεται να μεταφερθούν αργότερα, κάνοντας τις αποφάσεις του επικείμενου Συνεδρίου ακόμα πιο σημαντικές –σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι αυτές που θα καθορίσουν και την εκλογική γραμμή.
Χθες, εξάλλου, ανακοινώθηκαν και οι τελευταίες οργανωτικές λεπτομέρειες του Συνεδρίου, όπως και τα ονόματα των συμμετεχόντων στα πολιτικά εργαστήρια, οι οποίοι δεν προέρχονται αποκλειστικά από τον χώρο της Συμπαράταξης. Στο πρώτο workshop του Σαββάτου, με τίτλο «Διοικητική Μεταρρύθμιση και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση για τη Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση», θα μιλήσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ενώ την ίδια μέρα στο εργαστήριο με θέμα «Πολιτισμός και Ανάπτυξη» θα συμμετάσχει και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Η προσφυγή στις κάλπες δεν απασχολεί μόνο τη ΔΗΣΥ αλλά και το Ποτάμι, το οποίο είχε χθες το πρώτο του Πολιτικό Συμβούλιο μετά τη δημοσιοποίηση της ασθένειας του Σταύρου Θεοδωράκη. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η στάση του Ποταμιού στο Συνέδριο της Συμπαράταξης. Ενώ η στάση του παραμένει ίδια («δεν θέλουμε να είμαστε κομμάτι ενός μεγάλου ΠΑΣΟΚ, συνεχίζουμε να προκρίνουμε το μεγάλο “εκσυγχρονιστικό μπλοκ”», λένε στη Σεβαστουπόλεως), κατά τη χθεσινή συζήτηση φάνηκε πως τα στελέχη του κόμματος είναι πρόθυμα να ξανασυζητήσουν «για αυτά που τους ενώνουν» προβλέποντας αλλαγές στις ισορροπίες και τις συμμαχίες.