Το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας, καθώς και αυτό ενός υπουργείου, δέχθηκαν επίθεση από ελικόπτερο της αστυνομίας, με τον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο να κάνει λόγο για επίθεση από «τρομοκράτες» που επιχειρούν πραξικόπημα. Δράστης ήταν ένας αστυνομικός και πρώην στέλεχος της υπηρεσίας αντικατασκοπίας, που είναι ταυτόχρονα ηθοποιός σε ταινίες δράσης. Από το ελικόπτερο, το οποίο κατέλαβε μόνος του, ο Οσκαρ Πέρεζ έριξε 15 πυροβολισμούς εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών όπου βρίσκονταν δεκάδες άνθρωποι σε κοινωνική εκδήλωση και κατόπιν τέσσερις χειροβομβίδες στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου εκείνη τη στιγμή υπήρχε συνεδρίαση. Δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός.
Σε βίντεο που είχε ανεβάσει στα social media, ο Πέρεζ εμφανίζεται να λέει ότι πολεμά το τυραννικό καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Φορώντας τη στρατιωτική στολή του και περιστοιχισμένος από ένοπλους κουκουλοφόρους, μιλά εξ ονόματος ομάδας στρατιωτικών, αστυνομικών και πολιτών που «αναζητά μια λύση απέναντι σε αυτή την εγκληματική κυβέρνηση» και παρότρυνε τους Βενεζουελάνους να συνεχίσουν να μάχονται. Αλλο βίντεο που αναρτήθηκε στα social media δείχνει το ελικόπτερο να έχει προσγειωθεί στην ταράτσα ενός κτιρίου, υπό τις επευφημίες λιγοστών ανθρώπων που βρίσκονταν στην περιοχή. Λίγο αργότερα το ελικόπτερο απογειώνεται και πάλι και αναχωρεί προς άγνωστη κατεύθυνση.
Στο twitter αναρτήθηκε μια φωτογραφία του ελικοπτέρου, από την ανοιχτή πόρτα του οποίου φαίνεται ένας μασκοφόρος να κρατά ένα πανό με αναφορές στο «Αρθρο 350» του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται στους πολίτες να μάχονται έναντι μιας κυβέρνησης που παραβιάζει τις δημοκρατικές αρχές.
Ο 36χρονος Πέρεζ είναι αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, καθώς είχε σκηνοθετήσει και πρωταγωνιστήσει στην ταινία δράσης «Θάνατος με αναστολή» το 2015 –είχε θέμα τη διάσωση ενός απαχθέντος επιχειρηματία και περιελάμβανε σκηνές στις οποίες ο Πέρεζ πυροβολούσε από ένα ελικόπτερο και αναδυόταν από το νερό με στολή δύτη. Για μέλος της αντικατασκοπίας, ο Πέρεζ διατηρούσε εξαιρετικά προβεβλημένο προφίλ.
«Αργά ή γρήγορα θα συλλάβουμε όσους βρίσκονται πίσω από την ένοπλη τρομοκρατική επίθεση εναντίον των θεσμών αυτής της χώρας» ήταν τα πρώτα σχόλια του Μαδούρο πριν γίνει γνωστή η ταυτότητα του δράστη. «Θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει δεκάδες θανάτους». Ο 54χρονος πρόεδρος της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει εδώ και τρεις μήνες μεγάλες διαδηλώσεις πολιτών που διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις προϊόντων και την κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου, στην πιο πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα χώρα του κόσμου. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει τον Μαδούρο ως δικτάτορα που κατέστρεψε την κάποτε ευημερούσα οικονομία. Ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση αλλά και στα σώματα ασφαλείας παρατηρείται κύμα αντιδράσεων.
Οι διαδηλωτές ζητούν μεταξύ άλλων τη διεξαγωγή εκλογών, τη λήψη μέτρων για να περιορισθεί η σκληρή οικονομική κρίση και να απελευθερωθούν οι εκατοντάδες ακτιβιστές της αντιπολίτευσης που βρίσκονται στις φυλακές. Ο Μαδούρο υποστηρίζει ότι όλα αυτά συνιστούν απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του με την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης που θέλει να ελέγξει τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας.
Ο Πέρεζ επέλεξε να επιτεθεί σε δύο θεσμούς που θεωρούνται από τους διαδηλωτές προπύργια του καθεστώτος. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης καλούν εδώ και καιρό τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας να σταματήσουν να υπακούουν στον Μαδούρο. Ο Μαδούρο, που αντικατέστησε τον Ούγκο Τσάβες στην προεδρία το 2013, προωθεί ψηφοφορία στις 30 Ιουλίου για ένα ειδικό σώμα που θα παρακάμψει τη Βουλή και θα νομοθετεί ανεξέλεγκτα. Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται έντονα και για αυτό εντείνονται τις τελευταίες ημέρες οι διαδηλώσεις.
75
και πλέον άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματισθεί και συλληφθεί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν τον Απρίλιο και συνεχίζονται με αμείωτη ένταση μέχρι σήμερα.