Η πρώτη φορά αποδόθηκε στη χαρισματική ιδιοσυγκρασία του. Η δεύτερη έμοιαζε με προσπάθεια να προσδώσει ελαφρότητα σε μια περίπλοκη κατάσταση. Ομως η τρίτη και η τέταρτη (καθώς και η πέμπτη και όλες οι επόμενες) φορές που ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό φόρεσε «θεματικές» κάλτσες σε δημόσιες εκδηλώσεις έδειξαν ξεκάθαρα ότι συνέβαινε κάτι σκόπιμο.

Η καινούργια τακτική που ενεγράφη στο διεθνές πολιτικό οπλοστάσιο από τον δημοφιλή καναδό πολιτικό ονομάστηκε «διπλωματία της κάλτσας». Και έφτασε στο απόγειό της την περασμένη εβδομάδα, όταν ο 45χρονος πρωθυπουργός πήρε μέρος στο gay parade του Τορόντο, φορώντας κάλτσες με το ουράνιο τόξο (σύμβολο του ομοφυλοφιλικού κινήματος) αλλά και τις λέξεις Eid Mubarak, αναγνωρίζοντας την ισλαμική γιορτή στο τέλος του Ραμαζανιού –που συνέπεσε χρονικά. Δηλαδή, με ένα ζευγάρι κάλτσες απέτισε φόρο τιμής σε δύο κοινότητες. Ταυτόχρονα υποστήριξε την τοπική οικονομία: οι κάλτσες φτιάχθηκαν στην εταιρεία Halal Socks του Τορόντο. Τίποτε από όλα αυτά δεν ήταν τυχαίο.

Στη συνάντηση με τους επικεφαλής των καναδικών επαρχιών οι κάλτσες του είχαν επάνω το φύλλο σφενδάμου που κοσμεί τη σημαία της χώρας, ενώ τον Μάιο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Τριντό φόρεσε μια μπλε κάλτσα και μια ροζ –και στις δύο όμως υπήρχε το σύμβολο της Συμμαχίας. Λίγο καιρό πριν, κατά τη συνάντησή του με τον ιρλανδό ομόλογό του Εντα Κένι, οι φωτογράφοι τον απαθανάτισαν με κάλτσες του «Πολέμου των Αστρων» (ήταν η… Παγκόσμια Ημέρα Star Wars).

Σε κάθε περίπτωση, οι κάλτσες του Τζάστιν Τριντό δεν είναι μόνο για πλάκα, ιδιαίτερα εάν τις συνδυάζει κάποιος με το σύνηθες μπλε ή μαύρο κοστούμι των πολιτικών. Περιλαμβάνουν πάντα ένα μήνυμα αλληλεγγύης. Σπανίως οι αστράγαλοι κάποιου ηγέτη έχουν δηλώσει τόσα πολλά. Η αλήθεια είναι πως οι άνδρες πολιτικοί έχουν πολύ λιγότερες επιλογές από τις γυναίκες συναδέλφους τους όταν θέλουν να υποδηλώσουν κάτι μέσω της εμφάνισής τους.

Αντίθετα, για παράδειγμα, με τη Χίλαρι Κλίντον, τα λευκά ρούχα της οποίας έφθασαν να συμβολίζουν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ τη γυναικεία χειραφέτηση, οι άνδρες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν χρώματα στα ρούχα τους για να υποστηρίξουν κάποια ιδέα. Συνήθως καταφεύγουν σε κάποια πρωτότυπη γραβάτα, όμως αυτό θεωρείται λίγο κραυγαλέο. Κάποιες φορές φορούν μανικετόκουμπα που σχολιάζουν κάτι, αλλά είναι πολύ μικρά για να τα προσέξει κάποιος. Ετσι λοιπόν ο Τριντό επέλεξε τις κάλτσες –ούτε κραυγάζουν ούτε χάνονται, είναι τόσο ευδιάκριτες ώστε να τονίζουν το θέμα που επιλέγει κάθε φορά.

Είναι μάλλον αμφίβολο άλλοι ηγέτες να ακολουθήσουν τα χνάρια του. Πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν να τον μιμηθεί ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο φαίνεται να έχουν αρκετά κοινά. Εν τω μεταξύ, ο κόσμος περιμένει την επόμενη δήλωση Τριντό μέσω των καλτσών του.