Στο Χονγκ Κονγκ, στην πρώτη του επίσκεψη στην πρώην βρετανική αποικία από τότε που ανέλαβε την εξουσία, έφτασε την Πέμπτη ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με την ευκαιρία της 20ής επετείου από την επιστροφή της περιοχής στην Κίνα.
Πριν από 20 χρόνια κατέβηκε η βρετανική σημαία υπό το βλέμμα του πρίγκιπα Κάρολου και του τότε βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ από την περιοχή που ήταν βρετανική αποικία από το 1841.
Κάποιοι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ εκτιμούν πλέον ότι η Κίνα προσπαθεί να επεκτείνει την πολιτική της κυριαρχία στην περιοχή, απομακρυνόμενη από τη διάσημη αρχή «Μία χώρα, δύο συστήματα» που ίσχυσε μετά την επιστροφή της στο Πεκίνο. Βάσει αυτής το Χονγκ Κονγκ χαίρει, θεωρητικά έως το 2047, ελευθεριών που είναι άγνωστες στην ηπειρωτική Κίνα. Πάντως δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα συμβεί μετά το 2047.
«Το Χονγκ Κονγκ ήταν πάντα στην καρδιά μου», δήλωσε ο Σι μόλις έφτασε στο αεροδρόμιο.
«Είμαστε διατεθειμένοι, μαζί με διάφορους τομείς της κοινωνίας του Χονγκ Κονγκ, να κοιτάξουμε την ιστορία του τα τελευταία 20 χρόνια, να βγάλουμε συμπεράσματα από την εμπειρία, να ατενίσουμε το μέλλον και να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα “μία χώρα, δύο συστήματα” είναι σταθερό και έχει μακροπρόθεσμο μέλλον», πρόσθεσε ο κινέζος πρόεδρος.
Οι φόβοι για την αυξανόμενη επιρροή της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια και μετά την απαγωγή το 2015 από κινέζους πράκτορες πέντε βιβλιοπωλών της περιοχής που πωλούσαν πολιτικά ευαίσθητο υλικό, αλλά και από τις προσπάθειες του Πεκίνου να κριθούν ακατάλληλοι δύο βουλευτές που εξελέγησαν στην τοπική κυβέρνηση οι οποίοι τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.
Ο Σι απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, οι οποίοι μεταξύ άλλων τον ρώτησαν για την τύχη του αντιφρονούντα Λι Σιαομπό, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφού διαγνώστηκε με καρκίνο σε τελικό στάδιο.
Η ετήσια διαδήλωση που πραγματοποιείται την 1η Ιουλίου στο Χονγκ Κονγκ για την προώθηση κοινωνικών θεμάτων, περιλαμβανομένου του αιτήματος για πλήρη δημοκρατία, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, μετά την αναχώρηση του Σι.
Η επίσκεψη του κινέζου προέδρου διεξάγεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι λαμβάνει «μέτρα ασφαλείας κατά της τρομοκρατίας». Από την πλευρά τους οι διαδηλωτές που είναι αντίθετοι στην κυριαρχία του Πεκίνου έχουν τονίσει ότι θα ακουστεί η φωνή τους. Το πιο πιθανό όμως είναι να κρατηθούν μακριά από τον Σι.
Την Τετάρτη το βράδυ συνελήφθησαν ο φοιτητής Τζόσουα Γουόνγκ και ο νεαρός βουλευτής Νέιθαν Λο, δύο προσωπικότητες του «κινήματος της ομπρέλας» του 2014 υπέρ της δημοκρατίας, με την κατηγορία «της διατάραξης της δημόσιας τάξης» επειδή συμμετείχαν σε μια διαδήλωση κοντά στο συνεδριακό κέντρο.
Περίπου 20 διαδηλωτές παρέμεναν την Πέμπτη υπό κράτηση σε αστυνομικό τμήμα, στο οποίο έχουν μεταβεί συγγενείς τους ζητώντας την απελευθέρωσή τους.
«Θέλουν να εμποδίσουν ανθρώπους όπως ο Τζόσουα Γουόνγκ και ο Νέιθαν Λο να βγουν στους δρόμους», κατήγγειλε ένας εξ αυτών.
Οι κινεζικές αρχές και οι αρχές του Χονγκ Κονγκ διαβεβαιώνουν ότι το ιδιαίτερο καθεστώς της περιοχής παραμένει ανέπαφο και απορρίπτουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε φωνή υπέρ της ανεξαρτησίας.