Αλλαγή σελίδας για την Εθνική Ασφαλιστική, τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα, η οποία περνά στο επιχειρηματικό σχήμα της ΕΧΙΝ Group.

Μετά την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, την περασμένη Τρίτη, σήμερα αναμένεται και τυπικά να μπει η τελική σφραγίδα από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, με την οποία θα κατακυρώνεται η ΕΧΙΝ ως πλειοδότης του διαγωνισμού, με το τίμημα που δίνει για να αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική να φτάνει τα 718 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί την παλαιότερη ασφαλιστική εταιρεία της Ελλάδας, έχοντας ιδρυθεί από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και άλλες τράπεζες τον Ιούνιο του 1891.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η διοίκηση της EXIN Group αναφέρει ότι αρχίζει μια μακροχρόνια συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα. «Η EXIN Financial Services Holding ΒV ξεκινάει μια μακροχρόνια συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, μέσω της συμφωνίας για την εξαγορά του 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής από την ΕΤΕ έναντι 718 εκατ. ευρώ, τίμημα το οποίο μεταφράζεται σε εταιρική αξία ύψους 958 εκατ. ευρώ, υπό τον όρο της τελικής έγκρισης των αρμόδιων ελεγκτικών Αρχών». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η ΕΤΕ θα διατηρήσει μερίδιο 25% των μετοχών στην Εθνική Ασφαλιστική, η οποία θα παραμείνει ο αποκλειστικός φορέας τραπεζοασφαλιστικών υπηρεσιών της ΕΤΕ, όπως ορίζει η νέα 10ετής συμφωνία για προϊόντα ασφάλισης ζωής, αποταμίευσης και ζημιών. «Αναζητώ ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό. Είμαστε ευτυχείς γιατί βρήκαμε κάτι το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας» δήλωσε ο συνιδρυτής της ΕΧΙΝ Τζον Κάλαμος.

ΝΕΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ. Η συμφωνία και η συνεργασία με την Εθνική, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΧΙΝ, αναδεικνύουν τη δέσμευσή της για την ανάπτυξη νέων ευκαιριών στην ευρύτερη περιοχή, σε συνέχεια της εξαγοράς μεριδίου ύψους 50% στην AIG Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2016.

«Υστερα από 125 έτη κοινής πορείας, η οποία ξεκίνησε το 1891, η ΕΤΕ προχώρησε στην πώληση του 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές Αρχές. Παράλληλα, συνήψε συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας bancassurance για τη διανομή των προϊόντων της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του δικτύου της ΕΤΕ. Η απόφαση να διατηρηθεί μειοψηφική συμμετοχή της τάξεως του 25% συνάδει με το πνεύμα συνεργασίας που διέπει τη σχέση μας με την EXIN. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα που ο νέος μας συνεργάτης, η EXIN, διακατέχεται από μακροπρόθεσμο στρατηγικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και θα συνεχίσει να αναπτύσσει την Εθνική Ασφαλιστική τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το χαρτοφυλάκιο εταιρειών της EXIN αναμένεται ότι θα παράγει ασφάλιστρα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ ετησίως από την ελληνική ασφαλιστική αγορά. «Ο συνδυασμός των διαχρονικών αξιών της Εθνικής Ασφαλιστικής με την τεχνολογική μας εμπειρογνωμοσύνη θα συμβάλει στην παροχή εξαιρετικών υπηρεσιών προς τους πελάτες» δήλωσε ο Ματ Φέρφιλντ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της EXIN. Ενώ ο έτερος εκ των συνιδρυτών Τζον Κουδούνης πρόσθεσε ότι η συμφωνία ενισχύει τη δέσμευση της ΕΧΙΝ στην αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Νότιας Ευρώπης ως μέρος της πανευρωπαϊκής μας στρατηγικής.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ EXIN. Η EXIN Group ιδρύθηκε από τον Ματ Φέρφιλντ με την υποστήριξη της EXIN Partners (γενικός επενδυτής του γκρουπ) και της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Calamos Investments. Η EXIN Group στοχεύει στις αγορές αντασφάλισης, χονδρικής και λιανικής αγοράς ασφαλειών, ασφαλειών ζωής καθώς και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με επιχειρήσεις startup και εξαγορές, ξεκινώντας από την ευρωπαϊκή αγορά, με πρώτη της συμφωνία την αγορά των μετοχών της AIG από την AIG Greece τον Δεκέμβριο του 2016.