Κινεζοποίηση εμβληματικών στρατηγικών κλάδων της ευρωπαϊκής οικονομίας φοβούνται Μέρκελ και Μακρόν, γι’ αυτό και ενεργοποιούν αμυντικά αντανακλαστικά εξετάζοντας τη δυνατότητα να βάλουν φραγμούς στην εξαγορά επιχειρήσεων από τον ασιατικό Δράκο.
Ετσι ερμηνεύεται η στάση της Ανγκελα Μέρκελ κατά του οικονομικού επεκτατισμού της Κίνας, που δήλωσε ότι το Πεκίνο «θεωρεί την Ευρώπη ασιατική χερσόνησο» και προανήγγειλε ένα ευρωπαϊκό βέτο σε ορισμένες επενδύσεις, όπως έχει προτείνει και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
«Η μεγάλη παράδοση της Κίνας είναι να αντιμετωπίζει τα θέματα σε μακρές ιστορικές περιόδους. Ιδωμένη λοιπόν από το Πεκίνο, η Ευρώπη είναι μάλλον μια ασιατική χερσόνησος» δήλωσε σκωπτικά η καγκελάριος, σε συνέντευξή της στο οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche».
Η καγκελάριος παραδέχτηκε ωστόσο πως «κομμάτια της γερμανικής οικονομίας εξαρτώνται από την Κίνα», γι’ αυτό και μίλησε για προσπάθειες του Βερολίνου να διεξαγάγει διάλογο με το Πεκίνο προκειμένου «να φθάσουμε σε αρμονική ανάπτυξη προς το συμφέρον όλων».
Στην πραγματικότητα το Βερολίνο, και ακόμη περισσότερο το Παρίσι, ανησυχούν για την όρεξη που δείχνουν οι κινέζοι επενδυτές για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις καθώς έχουν καταλήξει ότι οι επενδύσεις των κινεζικών επιχειρήσεων υπαγορεύονται από ένα κρατικό πλάνο του Πεκίνου. Αυτό αποσκοπεί, αφενός, στη μεταφορά τεχνολογιών made in Germany προς την Κίνα, αφετέρου, στην κατάκτηση των πιο στρατηγικών τομέων της ευρωπαϊκής οικονομίας. Κοινό μυστικό, για παράδειγμα, είναι η δυσαρέσκεια που προκάλεσε στο πολιτικό προσωπικό της Γερμανίας η περσινή εξαγορά, έναντι 4,6 δισ. ευρώ, της γερμανικής εταιρείας κατασκευής ρομπότ Kuka από τον μεγάλο κινεζικό όμιλο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών Midea.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Μέρκελ υποστηρίζει την πρόταση του προέδρου της Γαλλίας Μακρόν να δοθεί μεγαλύτερη εξουσία στις Βρυξέλλες όσον αφορά τον έλεγχο των ξένων εξαγορών στην ΕΕ, ώστε να προστατεύουν τους στρατηγικούς τομείς. Η Γαλλία ενοχλείται από τον κινεζικό επεκτατισμό ακόμη περισσότερο και από τη Γερμανία. Εκτός του ότι υπάρχει και εκεί σημαντική διείσδυση κινεζικών επιχειρήσεων και επενδύσεων που εξαγοράζουν γαλλικές εταιρείες, το Παρίσι είναι ακόμη πιο αυστηρό από ό,τι το Βερολίνο σε θέματα εθνικής κυριαρχίας. Είναι προφανές ότι ο Μακρόν θέλει να κρατήσει κάποιους τομείς της εθνικής οικονομίας σε γαλλικά χέρια, γι’ αυτό και επιδιώκει να θέσει φραγμούς στην εξαγορά στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεων από εταιρείες ξένων χωρών.
Το θέμα τέθηκε δημόσια από τον γάλλο πρόεδρο κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της 22ης Μαΐου. Συνάντησε όμως αντιδράσεις στους κόλπους της ΕΕ, προερχόμενες από χώρες του Βορρά με πιο φιλελεύθερες οικονομίες, όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία, όπως και του Νότου, που ποντάρουν πολλά στον κινεζικό επεκτατισμό για την ανάπτυξή τους. Οπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ισπανία που φοβούνται μήπως η θέσπιση περιορισμών από τις Βρευξέλλες εμποδίσει τις κινεζικές επενδύσεις στις οικονομίες τους.