Μακροχρόνια ανεργία, ανεργία των νέων, αύξηση της μερικής και της προσωρινής απασχόλησης είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι την τελευταία τριετία παρατηρείται σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας και το ποσοστό της έφτασε στα τέλη του 2016 το 23,5% από 27,5% το 2013, παραμένει το πρόβλημα της ανεργίας όσων βρίσκονται εκτός αγοράς για πάνω από 12 μήνες όπως και των ανέργων ηλικίας από 15 έως και 24 ετών.
Ωστόσο παρότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας είναι ορατή και τα ποσοστά μειώνονται χρόνο με τον χρόνο, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο ποσοστό η πλήρης απασχόληση με άλλες ελαστικές μορφές απασχόλησης όπως είναι η μερική ή η εκ περιτροπής απασχόληση. Είναι ενδεικτικό ότι το 2016 ο αριθμός των μερικώς απασχολουμένων έφτασε το 10,3% από 6,9% που ήταν το 2011, ενώ από τις νέες προσλήψεις που έγιναν το 2016 αυτές που αφορούσαν μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση έφτασαν το 54,7% ενώ οι θέσεις πλήρους απασχόλησης υπολείπονται και αντιπροσωπεύουν το 45,3%. Επιπλέον αύξηση σημείωσε και η προσωρινή απασχόληση, η οποία το 2010 ήταν 10% και το 2016 έφτασε το 12%. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην ετήσια έκδοση «Leading Employers in Greece» της ΙCAP, την οποία προδημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ».
Η πρωτοφανής συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά την περίοδο της πρόσφατης οικονομικής κρίσης έπληξε με σφοδρότητα την αγορά εργασίας, προκαλώντας βαριές απώλειες στο επίπεδο της απασχόλησης και εκτινάσσοντας την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ. Ωστόσο, όπως αναφέρει η μελέτη της ΙCAP, από το 2014 και μετά οι αρνητικές εξελίξεις στο δίπτυχο απασχόληση – ανεργία ανακόπηκαν και σημειώθηκε τάση ανάκαμψης, με αργούς όμως ρυθμούς.
ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ. Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης διευρύνθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι η μερική απασχόληση κάλυψε το 10,3% της συνολικής το τέταρτο τρίμηνο του 2016, έναντι 6,9% στις αρχές του 2011. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ΙCAP στην έκδοσή της, αν εστιάσουμε στις νέες προσλήψεις (βάσει στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ) προκύπτει ότι το 2016 το 54,7% των νέων προσλήψεων αφορά συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης, ενώ οι προσλήψεις μισθωτών με σχέση πλήρους απασχόλησης μειοψηφούν εμφανώς (καλύπτουν το 45,3% του συνόλου).
Επομένως παρατηρείται ριζική αλλαγή στην αγορά εργασίας, όπου σημειώθηκε μεν ανάκαμψη της απασχόλησης την τελευταία διετία, αλλά οι εργοδότες κατά κύριο λόγο προσλαμβάνουν προσωπικό με σχέση μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.