Τη μεγαλύτερη άνοδο από τις αρχές του χρόνου έχει σημειώσει τις τελευταίες εβδομάδες η τιμή του πετρελαίου.

Προς ικανοποίηση των οικονομιών που εξαρτώνται από τις εξαγωγές μαύρου χρυσού, από τη Βενεζουέλα και τη Ρωσία έως τη Νιγηρία και τις χώρες του Κόλπου, το πετρέλαιο διαγράφει πορεία προς το πιο παρατεταμένο σερί ανόδου εδώ και έξι μήνες, με το μπρεντ να ξεπερνά χθες στη Νέα Υόρκη τα 47,6 δολάρια.

Ως αιτίες της ανόδου προβάλλονται η υποχώρηση στην αμερικανική παραγωγή αργού και στα αποθέματα βενζίνης σε έναν μήνα με παραδοσιακή αύξηση της ζήτησης, καθώς ξεκινούν οι καλοκαιρινές διακοπές εκατομμυρίων καταναλωτών.

Την εβδομάδα που πέρασε τα μελλοντικά συμβόλαια ενισχύθηκαν μέχρι και 1% στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας συνεχή άνοδο καθώς η αμερικανική παραγωγή αργού εμφάνισε τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, εν μέσω συντήρησης πεδίων στην Αλάσκα αλλά και της τροπικής καταιγίδας Σίντι που έπληξε μια σειρά από πολιτείες σε Τέξας, Λουιζιάνα και Αλαμπάμα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Suhail Mazrouei, δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του δεν ανησυχούν για την ανάκαμψη της αγοράς και δεν σκοπεύουν να συζητήσουν βαθύτερες περικοπές παραγωγής.

Τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν συμφωνήσει να παρατείνουν τη μείωση της παραγωγής τους κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως τον Μάρτιο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι η αρχική συμφωνία που κανονικά θα έληγε χθες, μετά την παράταση θα διαρκέσει ακόμα εννέα μήνες. Εντούτοις, η μέχρι σήμερα εφαρμογή της δεν έχει κατορθώσει να περιορίσει σημαντικά τα διεθνή πλεονάσματα πετρελαίου ούτε να εξασφαλίσει σταθερή ανάκαμψη τιμών.

Αυτός είναι και ο λόγος που η αγορά θεωρεί ότι το πρόσφατο ράλι στην τιμή του πετρελαίου δεν θα έχει διάρκεια και θα είναι παροδικό. Δεν είναι τυχαίο ότι η Bank of America έχει μειώσει τις προβλέψεις της για το πετρέλαιο, τόσο φέτος, όσο και του χρόνου. Η τράπεζα υποβάθμισε την πρόβλεψη για το αμερικανικό αργό στα 47 δολάρια για το 2017 και στα 50 δολάρια για το 2018, επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη αύξηση παραγωγής και την απογοητευτική ζήτηση.