Την πλωτή δεξαμενή Περάματος «Πειραιάς I» που πρόσφατα επισκευάστηκε εκτενώς από τον ΟΛΠ επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιώτικής Πολιτικής.

Πλέον και οι τέσσερις δεξαμενές του Οργανισμού στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος είναι ανακαινισμένες και σε πλήρη λειτουργία, έχοντας λάβει και τις σχετικές πιστοποιήσεις από τον αρμόδιο Νηογνώμονα.

«Ηέναρξη λειτουργίας της νέας αυτής πλωτής δεξαμενής σηματοδοτεί την έξοδο της ναυπηγοεπισκευής από τον μαρασμό.Επειτα από δέκα και πλέον χρόνια εγκληματικών λαθών, που ουσιαστικά αφαίρεσαν από τη χώρα την τεράστια δυνατότητα να διαθέτει σύγχρονη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, που να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας και μετά τη συμφωνία της ελληνικής Κυβέρνησης και της Cosco για την ανάπτυξη του λιμανιού στον Πειραιά, μία από τις δεσμεύσεις της σύμβασης, η προσπάθεια ανάπτυξης της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, υλοποιείται» δήλωσε, μετά την ξενάγησή του από τα ανώτατα στελέχη του ΟΛΠ, ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Οπως σημείωσε,«ηδέσμευση ώστε, το πολύ μέχρι τέλους του χρόνου, να έχουμε μια ακόμα έτοιμη δεξαμενή, 80.000 τόνων, θα προσθέσει τη δυνατότητα νέων εργασιακών δραστηριοτήτων στον συγκεκριμένο χώρο. Η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί με την πολύ μεγάλη δεξαμενή των 350.000 τόνων. Με το ίδιο ενδιαφέρον προσπαθούμε να αποδεσμεύσουμε τη μεγάλη μάνα των ναυπηγείων της Ελλάδας, που ήταν ο Σκαραμαγκάς. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να απελευθερώσουμε από διάφορες δουλείες αυτό το κύτταρο, που μπορεί να δημιουργήσει νέα ώθηση στον τομέα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.

Η ίδια προσπάθεια έχει εκδηλωθεί και σε ό,τι αφορά τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου, αλλά δεν σταματάμε εκεί. Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε μικρά ναυπηγεία σε ολόκληρη τη χώρα για την κατασκευή παραδοσιακών σκαφών, γιατί η χώρα πρέπει να έχει δημιουργικό παρόν σε όλους αυτούς τους τομείς, που έχουν να κάνουν με την επισκευή μικρών, μεσαίων και μεγάλων πλοίων».

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2017 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα πλωτή δεξαμενή για πλοία με μεταφορική ικανότητα 80.000 τόνων, 240μ μήκους, 35μ εσωτερικό πλάτος, ανυψωτική ικανότητα 22.000 τόνων και πλήρη εξοπλισμό γερανών. Η νέα αυτή πλωτή δεξαμενή θα συμπληρώνει τις υπάρχουσες υποδομές, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων πλοίων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την τόνωση της Ζώνης με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στην παρούσα φάση, οι τέσσερις δεξαμενές που λειτουργούν με πλήρη εξοπλισμό γερανών στηΝαυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος είναι οι:

– Πλωτή δεξαμενή Περάματος «Πειραιάς I» για πλοία με μεταφορική ικανότητα έως 40.000 τόνων, 202μ μήκος, 31μ εσωτερικό πλάτος και ανυψωτική ικανότητα 15.000 τόνων.

– Πλωτή δεξαμενή Περάματος «Πειραιάς IΙ» για πλοία με μεταφορική ικανότητα έως 7.000 τόνων, 113μ μήκος, 18,5μ εσωτερικό πλάτος και ανυψωτική ικανότητα 4.000 τόνων.

– Μόνιμη μεγάλη δεξαμενή Ακτής Βασιλειάδη για πλοία με μεταφορική ικανότητα έως 15.000 τόνων, 150μ μήκος και 21μ εσωτερικό πλάτος.

– Μόνιμη μικρή δεξαμενή Ακτής Βασιλειάδη για πλοία με μεταφορική ικανότητα έως 3.000 τόνων, 90μ μήκος και 13,5μ εσωτερικό πλάτος.