Αέρας ανανέωσης στην Εθνική

Αέρας ανανέωσης φύσηξε στην Εθνική Τράπεζα. Ο λόγος για την ενδυνάμωση του στελεχικού δυναμικού της, που προωθεί η διοίκηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη. Τη θέση του βοηθού γενικού διευθυντή στη διεύθυνση του Corporate και Investment αναλαμβάνει ο Βασίλης Καραμούζης (φωτογραφία), στέλεχος με πολυετή εμπειρία σε μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού. Ο Βασίλης Καραμούζης είναι 41 ετών και στο παρελθόν εργάστηκε σε θέσεις ευθύνης για επτά χρόνια και στην Deustche Bank, ενώ η τελευταία επαγγελματική θέση του ήταν στην HSBC Λονδίνου για έξι χρόνια με ευθύνη τις εργασίες του Investment Banking. Τα νέα καθήκοντά του στη διεύθυνση του Corporate και Investment της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, επισήμως από 1ης Σεπτεμβρίου.

Το πόκερ στον λιγνίτη άρχισε

Στη διοίκηση της ΔΕΗ επιμένουν να κρατούν ψηλά τον πήχη ως προς το επενδυτικό ενδιαφέρον για την πώληση των λιγνιτικών της μονάδων. Σπεύσατε γιατί θα μείνετε εκτός νυμφώνος, είπε από το βήμα του «Economist» ο Μανώλης Παναγιωτάκης απευθυνόμενος στους επενδυτές. Κανείς ευρωπαίος επενδυτής δεν σκέφτεται σήμερα να επενδύσει στον άνθρακα, ήταν η απάντηση που εισέπραξε από στελέχη δύο διαφορετικών ιδιωτικών εταιρειών του χώρου της ενέργειας, αν και αρκετοί θεωρούν ότι η στάση τους αποτελεί μέρος της διαπραγματευτικής τακτικής τους με στόχο να αποσπάσουν από τη ΔΕΗ όσο το δυνατόν καλύτερους όρους, και με επίδικο φυσικά το τίμημα. Υπάρχουν βέβαια και οι Κινέζοι, όπως και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν είμαι σίγουρος τι στάση θα τηρήσουν οι Βρυξέλλες, όταν Μέρκελ και Μακρόν τις πιέζουν να θεσπίσουν αυστηρότερους όρους για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη, και να χαρακτηρίσουν μάλιστα συγκεκριμένους τομείς «στρατηγικής σημασίας». Ανεξάρτητα πάντως από τα γεωπολιτικά, στην περίπτωση της ΔΕΗ, το τίμημα θα είναι η λέξη-κλειδί.

Εχει χαθεί η εμπιστοσύνη

Τον φετινό Απρίλιο συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδας. Είχε προηγηθεί η ανακήρυξη του Αζερμπαϊτζάν σε ανεξάρτητο κράτος το 1991. Το διπλωματικό πρωτόκολλο επιβάλλει σε παρόμοιες περιπτώσεις να ανταλλάσσουν οι δύο χώρες επιστολές για να τιμήσουν την επέτειο. Εμαθα λοιπόν ότι το Μπακού απέστειλε σχετικές επιστολές σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες συνήψε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 διπλωματικές σχέσεις, δεν συνέβη όμως το ίδιο προς την Αθήνα. Ούτε όμως και εμείς κάναμε κάποιου είδους κίνηση. Το κλίμα έχει χαλάσει αρκετά μετά το φιάσκο του ΔΕΣΦΑ με τη Socar τον περασμένο Δεκέμβριο, και πρέπει να γίνουν πολλά για να επανέλθει η επενδυτική εμπιστοσύνη, όπως λέει άνθρωπος με γνώση των ισορροπιών. Βλέπετε, όταν υπογράφεις μια συμφωνία πρέπει και να την τηρείς. Ο σεβασμός στην υπογραφή σου είναι το άλφα και το ωμέγα στις διπλωματικές σχέσεις.

Ανατροπές στην υγεία

Ακούω ότι μετά την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο επόμενος στόχος της ΕΧΙΝ θα είναι να αποκτήσει νοσηλευτικές μονάδες, τομέας με ιδιαίτερη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα. Μετά την εξαγορά του Metropolitan από το fund CVC Capital Partners, έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως με σημαντικές επενδύσεις στον χώρο της υγείας, ο κλάδος βρίσκεται στην αναζήτηση νέων ισορροπιών. Ενας γνώστης του χώρου, ο Γιώργος Αποστολόπουλος, μιλώντας προ ημερών στη γενική συνέλευση του Ιατρικού Κέντρου έκανε λόγο για ριζικές αλλαγές στον χώρο της ιδιωτικής υγείας μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο. Στην αγορά λέγεται ότι τελικά θα διαμορφωθούν δύο μεγάλοι όμιλοι, ότι το fund CVC ενδιαφέρεται να αγοράσει το Ντυνάν, και ότι για το ίδιο νοσοκομείο υπάρχει και εγχώριο ιδιωτικό ενδιαφέρον που εκφράζεται από ομάδα γιατρών. Μπαλαντέρ, που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες στον κλάδο, είναι ασφαλώς και το Υγεία…

Σε λάθος θέση τον έβαλαν

Σε λάθος θέση φαίνεται ότι τοποθετήθηκε ο Γιώργος Διαμαντόπουλος. Το λέω γιατί μου έκανε κακή εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας μίλησε για μια από τις εταιρείες που θα έχει υπό την ομπρέλα του, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ. «Δουλειά μας είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι το ξεπούλημα, όπως κάνει το ΤΑΙΠΕΔ» είπε. Και συμπλήρωσε «μου είχε προταθεί η θέση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά αρνήθηκα γιατί δεν συμφωνώ με το ξεπούλημα». Ακούγοντάς τον, θυμήθηκα όσα έλεγαν μέχρι πρότινος κορυφαίοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ για τις ιδιωτικοποιήσεις και μου γεννήθηκε η εξής απορία: τι δουλειά έχει στο Υπερταμείο κάποιος που χαρακτηρίζει ξεπούλημα τις ιδιωτικοποιήσεις και πώς αυτός ο άνθρωπος θα μπορέσει να συνυπάρξει με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ; Η ειρωνεία μάλιστα είναι ότι ο ίδιος δεν απέκλεισε τις αποκρατικοποιήσεις. «Δεν ξεκινάμε από αυτές, αλλά από την αξιοποίηση και εξυγίανση. Αν όμως μια εταιρεία χάνει λεφτά, ζημιώνει το Δημόσιο, και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, τότε θα μελετηθεί και η αποκρατικοποίησή της» ήταν τα λόγια του. Δηλαδή σε μια τέτοια περίπτωση, ο Γιώργος Διαμαντόπουλος θα έκανε την καρδιά του πέτρα και θα δεχόταν να ξεπουλήσει;