Στην αφετηρία ενός Γολγοθά βρίσκεται η γαλλική οικονομία προκειμένου να γίνει και πάλι ανταγωνιστική, όπως έχει δεσμευθεί στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει βάλει ψηλά τον πήχη υποσχόμενος μπαράζ μεταρρυθμίσεων, που θα αρχίσουν από την εργατική νομοθεσία. Ωστόσο καλείται να αποδείξει ότι δεν θα βάλει νερό στο κρασί του τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα αντιπαρατεθεί με τα ισχυρά γαλλικά συνδικάτα.

Ο χρόνος για τον «μεγάλο ασθενή της Ευρώπης» πιέζει, όπως επιβεβαιώνουν και τα χθεσινά στοιχεία για το δημόσιο χρέος της Γαλλίας. Ενώ ο Μακρόν ετοιμάζεται να κάνει πιο ελκυστικό στους επενδυτές το εργατικό δίκαιο και αμέσως μετά να απλοποιήσει το περιβάλλον για το επιχειρείν, η στατιστική υπηρεσία της χώρας Insee ανακοίνωσε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας έφτασε το πρώτο τρίμηνο στα υψηλότερα επίπεδα που έχει καταγράψει ποτέ, κάνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ έχει χρέος ίσο με το 98,9% του ΑΕΠ, φτάνοντας τα 2,21 τρισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, έναντι 96,3% που ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα τρίμηνο η Γαλλία κατάφερε να αυξήσει το χρέος κατά… 49,5 δισ. ευρώ, ενώ μόνο το χρέος του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης εκτινάχθηκε κατά 15 δισ. ευρώ! Οσο για το έλλειμμα, αναμένεται να ξεπεράσει φέτος τους στόχους που έχει διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση αγγίζοντας το 3,2% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 2,8% που είχε τεθεί από την κυβέρνηση Ολάντ.

Οι αριθμοί υπογραμμίζουν τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ο Μακρόν προκειμένου να βάλει στον σωστό δρόμο τα οικονομικά της χώρας, δίχως να έχει στη διάθεσή του πολύ χρόνο. Με την ανεργία να βρίσκεται στο 10% και την ανεργία των νέων στο 20%, με τον εργατικό κώδικα να είναι μεγαλύτερος και από τη Βίβλο (υπολογίζεται σε 1.300 σελίδες Α4) και με την χώρα να έχει… 35 διαφορετικά συνταξιοδοτικά συστήματα, το εγχείρημα ανάταξης της οικονομίας θέλει γενναίες αλλά και γρήγορες αποφάσεις.

Η αρχή θα γίνει σύντομα από το εργατικό δίκαιο. Το αμφιλεγόμενο, κατά την αντιπολίτευση, νομοσχέδιο πρόκειται να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο μεταξύ 24 και 28 Ιουλίου. Τα διατάγματα θα υιοθετηθούν μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου και θα έχουν «άμεση ισχύ» όπως δήλωσε η υπουργός Εργασίας Mιριέλ Πενικό. Τα συνδικάτα έχουν πάρει θέσεις ήδη και προετοιμάζουν μια πρώτη κινητοποίηση για τις 12 Ιουλίου, στην οποία θα συμμετέχει και το κίνημα του Ζαν-Λικ Μελανσόν Η Ανυπότακτη Γαλλία.

Αν ο Μακρόν εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και εφαρμόσει όσα έχει υποσχεθεί, το κλίμα για τη γαλλική οικονομία θα αρχίσει να γυρίζει και το χάσμα με την γερμανική να κλείνει, εκτιμούν οι αναλυτές. Το στοίχημα ωστόσο θα κερδηθεί μόνο αν η κυβέρνηση μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της και δεν αρχίσει να βάζει νερό στο κρασί της όταν ορθώσουν το ανάστημά τους τα ισχυρά γαλλικά συνδικάτα της βιομηχανίας. Τα φιλόδοξα νομοσχέδια δεν δοκιμάζονται μόνο στη Βουλή αλλά και στην πραγματική οικονομία.