Στην πιο ισχυρή κεφαλαιακά τράπεζα στην Ελλάδα αναδεικνύεται η Εθνική έπειτα από μια επιτυχημένη χρονιά που ήταν το 2016. Η τράπεζα, ενισχυμένη κεφαλαιακά από την πολιτική αναδιάρθρωσης που ακολούθησε, είναι έτοιμη να ενισχύσει με ρευστότητα επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Αυτό δήλωσε Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας. Οπως τόνισε ο Φραγκιαδάκης, «η Εθνική υπήρξε και παραμένει η πιο δυνατή τράπεζα στην Ελλάδα. Αποστολή της είναι να οδηγήσει την αγορά σε μια άλλη αντίληψη για το επιχειρείν και την οικονομική δραστηριότητα».

Με την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 και την αποδοχή κρατικής ενίσχυσης, η τράπεζα κλήθηκε να συμφωνήσει στην υλοποίηση ενός αναθεωρημένου Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής. «Η βασική ιδέα πίσω από το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης ήταν και είναι να στηριχθεί η τράπεζα σε ίδια μέσα και να αποκομίσει κέρδη μέσα από τις κύριες δραστηριότητές της. Οι δράσεις του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης ήταν μεγάλες. Κληθήκαμε να κάνουμε κινήσεις οι οποίες, χωρίς τον σωστό χειρισμό, θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην τράπεζα. Είμαστε περήφανοι γιατί κρατήσαμε την αξία της Εθνικής Τράπεζας παρά τις γενναίες αποεπενδύσεις» τόνισε ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Οπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, ο όμιλος αλλάζει όψη και πλέον δίνει απόλυτη έμφαση στις αμιγώς τραπεζικές εργασίες, ενώ, από πλευράς γεωγραφίας, η ένταση της δραστηριότητάς τους συγκεντρώνεται πλέον μέσα στην Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και της αγοράς.

«Αυτός είναι, άλλωστε, ο φυσικός προορισμός μιας ηγέτιδας τράπεζας. Να ρυμουλκήσει την αγορά μέσα από την κινούμενη άμμο της στασιμότητας και να την οδηγήσει στην ανάκαμψη» υπογράμμισε ο Φραγκιαδάκης, προσθέτοντας ότι λόγω του μεγέθους της Εθνικής οι υποχρεώσεις και αποεπενδύσεις του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης ήταν από τις πιο εκτεταμένες στον τραπεζικό κλάδο και πως ήδη έχει υλοποιήσει πάνω από το 90% των δράσεων από πλευράς κεφαλαιακού οφέλους, «ύστερα κι από την επιτυχημένη συμφωνία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής με σημαντικό τίμημα. Μεγάλες αποεπενδύσεις σημαίνει στην πραγματικότητα μεγάλη ενίσχυση των σημερινών μας δραστηριοτήτων στην Ελλάδα».

ΣΤΗΡΙΞΗ ΙΔΙΩΤΩΝ. Στον σχεδιασμό της Εθνικής Τράπεζας είναι να χρηματοδοτήσει όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους. Η ισχυρή ρευστότητα της τράπεζας θα διοχετευθεί στην ελληνική οικονομία για να αποτελέσει το ένα βασικό συστατικό της ανάκαμψης που είναι, βέβαια, οι επενδύσεις. «Η Εθνική είναι η τράπεζα που θα υποστηρίξει κεφαλαιακά επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, που μοιράζονται το ίδιο όραμα με εμάς για μια οικονομία βασισμένη στη δουλειά, τη βελτίωση και την παραγωγικότητα, στην ορθή ανάληψη κινδύνων και την εξωστρέφεια» ανέφερε ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

Παράλληλα, στήριξη θα δοθεί και στους ιδιώτες πελάτες της τράπεζας που θέλουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, χωρίς όμως να δείξει ανοχή σε όσους δεν σέβονται τα κεφάλαια μετόχων και καταθετών. «Η τράπεζα θα είναι γενναιόδωρη μόνο σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη» τόνισε.

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός περιβάλλοντος πρόσφορου για επενδύσεις, με κανόνες εμπιστοσύνης, λέγοντας ότι εάν η χώρα δεν αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος προσαρμογής, όπως έπραξε η Εθνική με τις δεσμεύσεις του Σχεδίου Αναδιάρθρωσής της, τότε όλη η προσπάθεια θα πέσει στο κενό.