Βαρύ λογαριασμό 100 δισ. ευρώ πλήρωσε και εξακολουθεί να πληρώνει η ελληνική οικονομία από την «περήφανη» διαπραγμάτευση του 2015. Τόσο εκτιμάται ότι είναι το κόστος με το οποίο επιβαρύνθηκε η χώρα από τη διαπραγμάτευση των πρώτων έξι μηνών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSΜ) Κλάους Ρέγκλινγκ στην τηλεόραση του Σκάι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής του ΕSΜ εστιάζει την κριτική του στην περίοδο αυτή και στις συνέπειες που είχε για την ελληνική οικονομία. Χθες ανέφερε συγκεκριμένα: «Γνωρίζω ότι η ελληνική Κεντρική Τράπεζα έχει δημοσιοποιήσει το νούμερο των 83 δισ. ευρώ ή κάτι παραπάνω, ξέρω ότι κάποιοι θεωρούν ότι το κόστος είναι ακόμη υψηλότερο, όταν μετράνε τις απώλειες εξαιτίας των εξελίξεων του πρώτου μισού του 2015. Μπορεί λοιπόν να είναι λίγο περισσότερο. Θεωρώ ότι τα 100 δισ. ευρώ είναι ένας στρογγυλός αριθμός ο οποίος είναι πιθανότατα σωστός».

Στις επιπτώσεις της συγκεκριμένης περιόδου αναφέρθηκε ο Κλάους Ρέγκλινγκ και κατά τη χθεσινή του ομιλία στο συνέδριο του «Economist» όπου επανέλαβε, επίσης, ότι η έξοδος στις αγορές είναι εφικτή στα τέλη του 2017 ή στις αρχές του 2018 υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα θα συνεχίσει να εφαρμόζεται.

Με τα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα στο Κοινοβούλιο, η διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής ολοκληρώθηκε, τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πως ο οικονομικός μετασχηματισμός έχει τελειώσει. «Πολλή δουλειά απομένει να γίνει στο διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά και μετά την έξοδο από αυτό. Η εστίαση όμως δεν θα είναι πλέον στις περικοπές στον προϋπολογισμό αλλά, αντίθετα, στην αύξηση της δυνητικής ανάπτυξης», επισήμανε.

Από το ίδιο βήμα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) έχει κυρίως συμβολική αξία, δεδομένου ότι δεν θα υπάρξουν πολλά ομόλογα να αγοραστούν, όπως είπε. Πρόσθεσε βέβαια ότι η ένταξη είναι σημαντική για τις τράπεζες.

Με ή χωρίς QE, πάντως, η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό, σχεδιάζει έξοδο στις αγορές με προσεκτικά βήματα, «όχι υπερβολικά γρήγορα», αλλά με στρατηγική η οποία θα οδηγήσει σε έως και τέσσερις εξόδους το επόμενο διάστημα. Με δημοσίευμά του το Bloomberg ανέφερε ότι στις αγορές υπάρχει ενδιαφέρον για τυχόν ελληνικές εκδόσεις.

Χθες πάντως άνοιξε ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, μετά και τη διευθέτηση της τελευταίας εκκρεμότητας αναφορικά με τις ποινικές διώξεις τριών ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ. Σε αντιδιαστολή, ο δρόμος για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παραμένει κλειστός, εξαναγκάζοντας τον έναν μετά τον άλλο τους υπουργούς της κυβέρνησης να στρίβουν έναντι της αρχικής ρητορικής τους, σύμφωνα με την οποία το QE ήταν λίγο πολύ κάτι σαν το ιερό δισκοπότηρο της δεύτερης αξιολόγησης.

Χθες ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναίρεσε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, μεταξύ των οποίων τρεις ξένοι εμπειρογνώμονες για υπόθεση πώλησης και επαναμίσθωσης 28 ακινήτων του Δημοσίου την περίοδο 2013-14. Με την κίνηση αυτή έκλεισε και η τελευταία εκκρεμότητα για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου.