Νέα επιχειρηματικά δάνεια συνολικού ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ θα χορηγήσει έως το 2019 η Alpha Bank με αιχμή τους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και του τουρισμού, ενώ παράλληλα προχωρά και την ενεργή διαχείριση των κόκκινων δανείων. Αυτό τόνισε η διοίκηση της τράπεζας κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, επισημαίνοντας ότι το 2017 είναι μια κρίσιμη χρονιά για την ελληνική οικονομία και πως υπάρχει ισχυρό απόθεμα αναπτυξιακών δυνάμεων που θα βοηθήσει στην επανεκκίνησή της, με την Αlpha Bank να φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει σε αυτόν τον στόχο.

O πρόεδρος της Alpha Bank, Βασίλης Ράπανος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπογράμμισε ότι το 2017 μπορεί να αποδειχθεί έτος-ορόσημο για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.

«Η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι συνεχείς επιβαρύνσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα, οι οποίες υποσκάπτουν την προοπτική της και ευθύνονται για την αιμορραγία καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις υποχρεώνονται να ροκανίζουν τις καταθέσεις προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους»είπε ο Βασίλης Ράπανος. Ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια και οι μεταρρυθμίσεις και οι εταίροι να προβούν σε ρεαλιστικές παρεμβάσεις για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, ούτως ώστε να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτρης Ματζούνης, έκανε εκτενή αναφορά στη στρατηγική της τράπεζας για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, σημειώνοντας ότι η Alpha Bank έχει μεταφέρει κόκκινα δάνεια –κυρίως στεγαστικά –αξίας 500 εκατ. ευρώ στη Cepal, ενώ το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2018. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αντίστοιχη συνεργασία, με βάση το θεσμικό πλαίσιο, υπάρχει και με την KKR για επιχειρηματικά δάνεια, τονίζοντας ότι υπάρχει ικανοποίηση διότι οι αλλαγές αυτές θα βοηθήσουν την τράπεζα να απελευθερώσει δυνάμεις και να παίξει κομβικό ρόλο στο μέλλον σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της αγοράς, εκτιμώντας ότι έως το τέλος του 2019 τα νέα δάνεια θα φτάσουν τα 4 δισ. ευρώ.