Η μελέτη της Τραπέζης της Ελλάδος (παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2011 σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής) έδειξε ότι οι μεταβολές στη συχνότητα και την ένταση των καιρικών φαινομένων θα είναι από τις κύριες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους καύσωνες, είναι πολύ πιθανό να γίνουν πιο συχνοί με μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση. Επιπλέον, η καλοκαιρινή ξηρασία αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, οδηγώντας σε επιμήκυνση των περιόδων ξηρασίας και σε πιέσεις στα υδατικά αποθέματα περιοχών με ήδη αυξημένη ευπάθεια.

Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Μιχάλη Πετράκη «στη μακροχρόνια ιστορία του πλανήτη μας τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπαιζαν ένα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος και φυσικά του κλίματος. Φαινόμενα όπως οι παλιρροιακές κινήσεις, οι παγετώνες, οι μεγάλες περίοδοι ανυδρίας διαμόρφωσαν τη βιόσφαιρά μας και καθόρισαν μέσα από τη διαδικασία της προσαρμογής τα στοιχεία της βιοποικιλότητας ως αποτέλεσμα μακροχρόνιων πιέσεων στο περιβάλλον, που δημιούργησαν τη σημερινή εικόνα του πλανήτη μας».