Η θνησιμότητα συνδέεται με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, επισημαίνει στα «ΝΕΑ» η καθηγήτρια Βιοστατικής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Κλέα Κατσουγιάννη.

Ειδικότερα, η ημερήσια θνησιμότητα αυξάνεται όταν έχουμε πολλή ζέστη – και πολύ κρύο. Οι επιδράσεις της ζέστης είναι άμεσες, δηλαδή συμβαίνουν την ίδια μέρα, ή τις δύο-τρεις επόμενες – ενώ του κρύου είναι πιο παρατεταμένες και συνεχίζουν να υπάρχουν περίπου δύο εβδομάδες αργότερα.

«Υπάρχει μια θερμοκρασία που συνδέεται με την ελάχιστη ημερήσια θνησιμότητα, η οποία στην Αθήνα τοποθετείται στους 31 βαθμούς Κελσίου, αλλά η τιμή αυτή διαφέρει με τη γεωγραφική θέση» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Κλέα Κατσουγιάννη.

Σε μελέτη του 2014, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Euro HEAT (το οποίο συντονίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), φάνηκε ότι τις ημέρες που μαζί με τον καύσωνα υπάρχουν και υψηλές τιμές στους ρύπους (αιωρούμενα σωματίδια και όζον) η επίδραση του καύσωνα είναι μεγαλύτερη.

Στους θανάτους, για παράδειγμα, που αφορούν τις ηλικίες 74-85 ετών, η αύξηση που παρατηρείται στον ημερήσιο αριθμό θανάτων τις ημέρες του καύσωνα με χαμηλές συγκεντρώσεις όζοντος είναι 12%, ενώ τις ημέρες με καύσωνα και υψηλές συγκεντρώσεις όζοντος είναι 17%.

Οι φωτιές. Στο τέλος του ιδιαίτερα έντονου καύσωνα τον Ιούνιο του 2007 εκδηλώθηκε η καταστρεπτική φωτιά της Πάρνηθας, που έκαψε 48.744 στρέμματα.

Μεγάλες θερμοκρασίες σημαίνει και αύξηση των πιθανοτήτων εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών, οι οποίες με τη σειρά τους ευθύνονται για τη θνησιμότητα από καρδιακά και αναπνευστικά αίτια.

Αυτό προκύπτει από μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Κλέα Κατσουγιάννη, Αντώνης Αναλυτής, Γιάννης Γεωργιάδης) για το διάστημα Μάιος – Σεπτέμβριος της περιόδου 1998-2004, η οποία δημοσιεύθηκε το 2012.

Ειδικότερα, προέκυψε ότι τις ημέρες με μεγάλες φωτιές (όταν καίγεται έκταση μεγαλύτερη των 30.000 στρεμμάτων) σημειώνεται αύξηση κατά 50% στον συνολικό αριθμό των θανάτων: 44% στους θανάτους ανθρώπων κάτω των 75 ετών και 56% στους μεγαλύτερους.

Η έρευνα έδειξε ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων και οι θάνατοι από καρδιαγγειακές αιτίες αυξάνονται περισσότερο τις ημέρες των πυρκαγιών, ενώ οι θάνατοι από αναπνευστικά αυξάνονται περισσότερο και τις επόμενες δύο ημέρες.