Η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα των σκουπιδιών μπορεί να μην έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, αλλά από σήμερα οι δρόμοι θα αρχίσουν να καθαρίζουν.

Το πράσινο φως δόθηκε, όπως ξέρετε, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση των εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ), όπου παρότι δεν υπήρξε απόλυτη πλειοψηφία – ισοψήφησαν οι πασοκογενείς και γαλάζιοι εκπρόσωποι έναντι αυτών του ΚΚΕ και της ΛΑΕ, καθώς έλειπε ένα μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής – αποφασίστηκε να λήξουν οι κινητοποιήσεις.

Ετσι, ξεκινά η αποκομιδή των απορριμμάτων, που πνίγουν τους δρόμους των πόλεων εδώ και 11 ημέρες. Χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει ότι θα λάμπουν όλα αμέσως, καθώς χρειάζεται αρκετό διάστημα ώστε να μαζευτούν οι χιλιάδες τόνοι.

Ζητώντας συγγνώμη από την κοινωνία για την ταλαιπωρία, αλλά και λέγοντας ευχαριστώ για την υπεράσπιση των πολιτών όλες αυτές τις ημέρες, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας είπε πως «η επιλογή για λήξη των κινητοποιήσεων έγινε για να μην κινδυνεύσει άλλο η δημόσια υγεία». Προανήγγειλε πάντως άλλες μορφές αγώνα.

Τώρα, η καυτή πατάτα περνάει στα χέρια των δημάρχων. Μετά την κυβερνητική ρύθμιση αυτοί θα κληθούν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, κάνοντας νέες συμβάσεις και προχωρώντας στην ανακοίνωση των μόνιμων θέσεων που θέλουν να καλύψουν. Αν τελικά παρά τις διαβεβαιώσεις του Πάνου Σκουρλέτη κριθεί συνταγματική η διαδικασία.