Κάποια από τα παιδιά έχασαν τους γονείς τους στις εχθροπραξίες. Κάποια άλλα είδαν τα σπίτια ή τα σχολεία τους να βομβαρδίζονται. Όλα, όμως, έζησαν τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Για συνολικά 350 παιδιά από την ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό, αφού θα αφήσουν πίσω τους τις εικόνες και τους ήχους που τους στοιχειώνουν και θα απολαύσουν τον ελληνικό ήλιο και τη θάλασσα.
Στις 23 Ιουνίου, συνολικά 45 παιδιά, ηλικίας 6-16 ετών, κυρίως από τα χωριά γύρω από τη Μαριούπολη της Ουκρανίας, έφτασαν μαζί με τους συνοδούς τους στη Λήμνο. Είναι το δεύτερο γκρουπ παιδιών που φέτος για δέκα ημέρες θα κάνουν δωρεάν διακοπές στο νησί, έπειτα από πρωτοβουλία του κοινωφελούς Ιδρύματος Μπούμπουρα, ενώ μέχρι και τον Σεπτέμβριο θα ακολουθήσουν κι άλλα. Στο χωριό Κοντοπούλι της Λήμνου, «ΤΑ ΝΕΑ» συνάντησαν τα παιδιά.
Ανάμεσά τους και ο 16χρονος Σεργκέι Χαρά. Το χωριό Γκρανίτνε, στο οποίο μένει, βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο των πολεμικών συγκρούσεων και για δύο χρόνια βομβαρδιζόταν. Πολύ συχνά, ο Σεργκέι μαζί με την οικογένειά του αναγκάζονταν να μένουν στο υπόγειο του σπιτιού, χωρίς ρεύμα, προκειμένου να προφυλαχθούν. «Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση στην περιοχή μας είναι πολύ δύσκολη, από τον πόλεμο καταστράφηκαν σπίτια, πέθαναν άνθρωποι. Ευτυχώς η οικογένειά μου είναι καλά και είμαστε όλοι μαζί» λέει. Για τον 16χρονο είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύει στο εξωτερικό. «Παρά την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί, το σχολείο μου παρέμεινε σχολείο. Έμειναν οι δάσκαλοι, έμειναν τα παιδιά και προσπαθούμε, αγνοώντας τις συνθήκες έξω από το σχολείο, να συνεχίζουμε τη σχολική ζωή. Υπάρχουν δύσκολες εικόνες και ιστορίες, τις οποίες όμως προσπαθώ να ξεχάσω».
Αρχηγός του γκρουπ είναι η εκπαιδευτικός, εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων της Μαριούπολης, Νάντια Τσαπνί. Είναι από τις πρώτες δασκάλες που άρχισαν τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην περιοχή της Μαριούπολης και η πρώτη που οργάνωσε με τη βοήθεια της διοίκησης του Πανεπιστημίου έδρα Ελληνικών Σπουδών στη Μαριούπολη, που σήμερα αριθμεί 130 φοιτητές.
«Βασικός στόχος της δράσης είναι τα παιδιά αυτά να ξεχαστούν και κυρίως να δουν ότι μπορούν ακόμη να διασκεδάσουν, να γνωρίσουν ευχάριστα τοπία και πρόσωπα. Ολο το νησί τα έχει αγκαλιάσει γιατί γνωρίζει ότι προέρχονται από περιοχές της εμπόλεμης ζώνης στην Ουκρανία. Ειδικά τα παιδιά που είναι από τα χωριά τα οποία βρίσκονται ακριβώς στην πρώτη ζώνη του πολέμου είδαν τα σπίτια τους να βομβαρδίζονται, έμπαιναν στο σχολείο τους, το οποίο δεν είχε πια σκεπή. Καθημερινά ακούν πυροβολισμούς σε απόσταση 200-300 μέτρων. Κάποια από τα παιδιά έχασαν ακόμη και τους γονείς τους από τους βομβαρδισμούς» εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, Σπύρος Μπούμπουρας.
Στο πρώτο γκρουπ παιδιών που είχε φτάσει στις 8 Ιουνίου στο λιμάνι της Μύρινας ήταν και ο 8χρονος Ντάνιελ. Ενα αγόρι μικροκαμωμένο και κλειστό. «Κατά τη διάρκεια των διακοπών του στο νησί ήρθαμε κοντά. Έπειτα από μέρες έμαθα πως η μητέρα του σκοτώθηκε μπροστά στο αγόρι από αδέσποτα πυρά» συνεχίζει ο Μπούμπουρας.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Θανάσης Γαλογαύρος είναι αποσπασμένος δάσκαλος στο Κίεβο, όπου διδάσκει την ελληνική γλώσσα σε δύο σχολεία, σε συνολικά 530 παιδιά. Ο ίδιος φέτος το καλοκαίρι θα βρίσκεται στη Λήμνο για να υποστηρίξει την αποστολή. «Τα παιδιά αυτά έχουν μεγάλη ανάγκη από συμπαράσταση, βοήθεια, χαμόγελα, έχουν ανάγκη να αλλάξουν περιβάλλον, κλίμα και ατμόσφαιρα» σημειώνει.
Συνολικά 48 χωριά γύρω από την περιοχή της Μαριούπολης έχουν ιδρυθεί από Ελληνες. Σήμερα, εκεί ζουν περίπου 300.000 πολίτες ελληνικής καταγωγής.
Αποστολή του Ιδρύματος Μπούμπουρα, όπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος, είναι η ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου στην Ουκρανία. «Εάν δεν υπάρχει το κίνητρο, σιγά σιγά το ελληνικό στοιχείο ξεχνιέται. Εάν δεν μαθαίνεται η ελληνική γλώσσα, μπορεί αυτή η γενιά να θυμάται την ελληνική της καταγωγή, η επόμενη σίγουρα θα την ξεχάσει. Για μας ο κύριος στόχος είναι να αναπτερωθεί ο ελληνισμός στην Ουκρανία».
Αυτή την περίοδο, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος, είναι υπό κατασκευή το Ελληνικό Πάρκο στην καρδιά της παλιάς πόλης της Οδησσού και δίπλα από τις Σκάλες Ποτέμκιν, ενώ σύντομα θα αρχίσει να χτίζεται η Μαράσλειος Σχολή στην Οδησσό, στην οποία η ελληνική γλώσσα θα είναι η πρώτη ξένη γλώσσα που θα διδάσκεται στα παιδιά.