Είναι η τελευταία καλλιτέχνις που υποδύεται την κορυφαία Εντίτ Πιαφ στο σόου «PIAF!», το οποίο έκανε πρεμιέρα το 2015, τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Σπουργιτιού. Η Αν Καρέρ αφηγείται την «περιπέτειά» της σ’ αυτή τη διαδρομή.

Τι σας συγκινεί στην προσωπικότητα της Πιαφ;

Ολόκληρη η ζωή της. Πέθανε πολύ νέα, αλλά είχε μια πολύ πλούσια ζωή, με πολλή αγάπη, δράμα αλλά και ευτυχία. Ποτέ δεν το έβαλε κάτω.

Ποια ήταν η προετοιμασία που κάνατε; Από την έρευνά σας ποιο καινούργιο στοιχείο ανακαλύψατε;

Αφιέρωσα πολύ χρόνο διαβάζοντας βιβλία, βλέποντας κονσέρτα σε βίντεο, ακούγοντας δίσκους της Πιαφ και μιλώντας με όλους τους εν ζωή φίλους της, φίλους όπως τον Germaine Ricord, τον Ginou Richer, και φυσικά τον Charles Dumont. Μου εξήγησαν πως η Πιαφ ήταν δυνατή και μοναδική.

Εκτός από τη φωνή της κατά την άποψή σας γιατί πιστεύετε ότι άφησε τόσο έντονο το αποτύπωμά της στη μουσική ιστορία;

Μας κληροδότησε περισσότερα από 400 τραγούδια στα οποία άφησε το προσωπικό της στίγμα και τα οποία ταυτίστηκαν με τον παρισινό τρόπο ζωής. Η Πιαφ είναι το Παρίσι και το Παρίσι είναι η Πιαφ.

Αν ζούσε σήμερα τι θα τραγουδούσε;

Πιστεύω πως θα τραγουδούσε μόνο τραγούδια με υπέροχη μουσική και φοβερούς στίχους, όχι εμπορικά hits που παίζουν τα εμπορικά ραδιόφωνα και που ξεχνιούνται έναν μήνα μετά…

Οπως και ο φίλος της Πιαφ, Σαρλ Αζναβούρ, ακόμη εν ζωή, στα 93 του, έτσι κι εκείνη θα μπορούσε να τραγουδάει σ’ όλον τον κόσμο καθώς είναι διάσημη παντού.

Τα τραγούδια της και η ιδιαίτερη προσωπικότητά της πώς «φτάνουν» σήμερα;

Τα τραγούδια της Πιαφ εξακολουθούν να αφορούν το κοινό ακόμη και σήμερα, καθώς όλα μιλούν για το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή: τον έρωτα. Επίσης, από τότε που προβλήθηκε η βραβευμένη ταινία «Ζωή σαν τριαντάφυλλο» με τη Μαριόν Κοτιγιάρ, το κοινό ανακαλύπτει τη ζωή της Πιαφ και θέλει να μάθει περισσότερα για την ίδια, τη ζωή της, την καριέρα της, τη μουσική της. Και τα δύο σημαίνουν ότι η Πιαφ παραμένει ζωντανή 52 χρόνια μετά τον θάνατό της.

Θα μας αποκαλύψετε μερικές λεπτομέρειες από το πρόγραμμά σας;

Το σόου έχει δύο μέρη, στο πρώτο βλέπουμε La môme Piaf, την περίοδο που ήταν άγνωστη στους δρόμους της Μονμάρτρης και χρειαζόταν να τραγουδάει για να κερδίζει τα απαραίτητα προς το ζην. Τα τραγούδια του πρώτου μέρους δεν είναι όλα γνωστά, αλλά είναι πολύ όμορφα τραγούδια και το κοινό μπορεί να ανακαλύψει κάποια που δεν έχει ακούσει ποτέ ξανά. Το δεύτερο μέρος είναι ένα ρεσιτάλ από όλες τις επιτυχίες της Πιαφ, όπως «La vie en rose», «Non, je ne regrette rien», «Hymne à l’ amour» κ.ά.

INFO

1-2 Ιουλίου: Κηποθέατρο Παπάγου,3 Ιουλίου: Θέατρο Γης, Θεσσαλονίκη. Περιοδεία στην Ελλάδα και

την Κύπρο από 5/7 έως 22/7